Tek je zasjeo u stolicu, a već je postao župan filmskog grada

Crkva - banka s dva nova prozora (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Crkva - banka s dva nova prozora (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Storit ćemo duplo već otroki, obećao je mlađahni Bojan Krota iz Erkovčići, tek što je stupio na dužnost novog humskog župana "na leto dan", na koju je po staroj užanci, uz pomoć Boga i raboša, izabran po prastarom hrvatskom običaju, obnovljenom prije 38 godina. Posve logično postizborno obećanje, jer valja nadmašiti dosadašnjeg župana Denisa Grabara Kapituana, koji se može pohvaliti da je predsjedavao Humom u njegovu najplodniju razdoblju.

Upravo je u njegovom mandatu Taša čelibe, porez na neženje, ili po domaće števra, dala rekordne rezultate. U Humu su se u prošloj godini rodile čak četiri bebe, pa sada najmanji grad na svijetu broji 29 stanovnika. Takav baby boom u Humu nije zabilježen desetljećima. Čak ni najstariji mještani ne pamte tako plodnu godinu i tako brojnu humsku generaciju.

No novi župan Krota, kako bi rekli njegovi sumještani, ima više sreće nego pameti. Tek što je zasjeo u vruću županovu stolicu, a notar Matija Nežić kaligrafijom mu ispisao ime u knjigu župana u koju se upisuju svi župani i sva zbivanja u njihovom mandatu, 24- godišnjak iz Erkovčići već je postao županom filmskog grada.

Hum - najmanji grad na svijetu među nekoliko je hrvatskih i istarskih lokacija na kojima će se tijekom lipnja i srpnja snimati novi film slavnog filmskog redatelja, scenarista i producenta Luca Bessona, akcijski triler "The Lake" (Jezero). Okosnica radnje je prastari misterij, otkriće podvodnog blaga u jednom bosanskom jezeru kojeg otkrivaju članovi specijalne postrojbe američke ratne mornarice (Navy SEAL), a glavna glumačka zvijezda filma poznati je američki glumac J. K. Simmons.

Kulise su gotove, a humska crkva za potrebe filma pretvorena je u banku, na nju su "dozidana" dva prozora. Uz crkvu je podignut novi zid, a u krivudavoj uličici koja se spušta niz glavni humski trg, niknule su dvije volte. Hum glumi malo bosansko selo Grahovo, u kojem su Nijemci po završetku rata u banku sakrili velike količine zlata. Sve je spremno za snimanje. Filmaši u Hum dolaze krajem lipnja i trebali bi se u njemu zadržati nekoliko dana.

Nastojanja Udruge Hum da revitalizira gradić kroz očuvanje graditeljske baštine, obnovu humskih zidina i sakralnih zdanja, ali i kroz turističke manifestacije, među kojima je i izbor župana na leto dan, Humu su proteklih godina udahnuli turistički život, a sada će ga proslaviti i kao filmski grad. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter