Tek 18 posto žena na čelnim pozicijama velikih tvrtki

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Danas je u 500 najvećih hrvatskih tvrtki izlistanih na Zagrebačkoj burzi samo 17,32 posto žena zastupljeno u upravama, dok je 21,69 posto njih zastupljeno u nadzornim odborima. Taj je podatak nešto ispod europskog prosjeka, ali je poražavajući s obzirom na činjenicu da gotovo 54 visokoobrazovanog stanovništva Hrvatske čine žene.

Riječ je o podacima koje je ovog petka u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Pula predstavio zamjenik pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Goran Selanec. Riječ je o rezultatima dvogodišnjeg projekta "Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj" koji predstavlja prvi progress projekt na području ravnopravnosti muškaraca i žena na tržištu rada u Hrvatskoj. Njega je Europska komisija ocijenila najboljim u konkurenciji od 50 predloženih projekata s ovom tematikom.

Istraživanje o zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim i rukovodećim mjestima provedeno je u 500 trgovačkih društava, a o njihovoj zastupljenosti samo na rukovodećim pozicijama u 100 tvrtki.

- Projekt se bavi preprekama ženama u karijeri na njihovom putu ka najvišim pozicijama ekonomskog odlučivanja, dakle u sudjelovanju u izvršnim i nadzornim odborima. U sklopu projekta odrađene su brojne radionice u sklopu kojih smo educirali i osvještavali poslovne žene koje imaju ambiciju sudjelovati u izvršnim i nadzornim odborima trgovačkih društava. Ujedno provodili smo istraživanja, a kada smo dobili podatke krenuli smo s izradom Baze poslovnih žena Hrvatske, kazao je Selanec.

U suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca oformit će se lista žena koje zadovoljavaju kriterije da u svakom trenu mogu preuzeti najodgovornije pozicije u nekoj tvrtci. Riječ je o bazi koja se radi po uzoru na slične postojeće baze u svijetu poput Global Bord Ready Women inicijative ili European Network for Women in Leadership.

- Budući da je podatak da je samo 18 posto žena u Hrvatskoj na vodećim pozicijama u trgovačkim društvima poražavajući, krenuli smo s izradom baze poslovnih žena kako bismo poslodavcima odgovorili na prigovor koji stalno čujete. A to je da oni nemaju ništa protiv raznolikosti u izvršnim odborima i veće  zastupljenosti žena, ali da ih ne mogu naći. Ova baza je jedna mjera koju poduzimamo kako bismo odgovorili na taj izazov, kazao je Selanec. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter