Tehnomontov katamaran ukrcan na brod za London

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer je u Pulskom zaljevu ukrcan Tehnomontov katamaran Millenium Diamond na teretni brod Gloria, koji ce ga prevesti do Londona gdje ce za tjedan dana biti službeno predan vlasnicima, britanskoj tvrtki City Cruises.

Dvije velike dizalice ispružile su se iznad mora da bi na kranovima, pomocu dva "balancina", postavile brage. Katamaran je potom inbragan pomocu 12 snažnih braga i pocela je najdelikatnija operacija - dizanje broda iz more i ukrcaj na palubu. S druge strane teretnog broda izbacene su dizalice da bi teretni brod zadržao balans.

Teretni brod Gloria u Pulu je uplovio dan ranije iz grcke luke Pirej. Plovi pod zastavom države Antigua Barbuda, a radi za americku prijevoznicku kompaniju Blue Ocean.

Britanska je tvrtka izabrala ponudu Brodarskog instituta iz Zagreba, koji je brod projektirao i dao izgraditi u pulskom škveru. Taj ce katamaran tijekom skorih Olimpijskih igara prevoziti turiste na Temzi.

Millenium Diamond dugacak je 37 metara, širok 17,5 i može prevoziti 600 putnika. Pokrecu ga dva motora tipa cummins od po 500 konjskih snaga te može razviti krstarecu brzinu od 12 cvorova. Izgradnja trupa broda pocela je u lipnju prošle godine, a koncem 2011. završeno je nadgrade.

Navedeno ime je dobio jer izgledom podsjeca na dijamant, ali i zbog jubilarne, tisucljetne obljetnice kraljevske dinastije u Velikoj Britaniji. Tvrtka City cruises je za izgradnju tog broda platila 3,5 milijuna funti.

Brod je projektiran i izgraden sukladno propisima klasifikacijskog društva Bureau Veritas i statutarnim pravilima United Kingdom Maritime Coastguard Agency (MCA). Suvremeni dizajn eksterijera i interijera i mala potrošnja dizelskog goriva, glavni su aduti tog morskog bisera. (C. B. GALIC, snimili N. LAZAREVIC; M. MIJOŠEK, D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter