Tehnomont preuzima Tehnomont

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tehnomont d.d. je objavio da je Eurobrod d.o.o. prodao Tehnomont-brodogradilištu Pula d.o.o. 19,79 posto udjela u dionickom društvu. Nakon ove transakcije Eurobrod više nema ni jednu dionice Tehnomonta, a brodogradilište je postalo njegov najveci pojedinacni dionicar jer je povecalo svoj udio na 40,43 posto i preteklo HFP koji posjeduje 24 posto. No, s obzirom na to da je u trezoru Tehnomonta pohranjeno 9,33 posto kapitala, može se zakljuciti da tih 40,43 posto daju veca prava na skupštini, odnosno donose 44,6 posto ukupnih glasackih prava.

Direktor brodogradilišta Miljenko Brnic nam je izjavio da su te dionice kupili od svog dugogodišnjeg partnera ciji radnici rade kao kooperanti u brodogradilištu. Cijenu transakcije nam nije htio otkriti, vec je ukratko dodao da su stjecanjem dionica prebili dosadašnje dugove. Nakon tog stjecanja za brodogradilište je nastala obveza objave ponude preuzimanja ostalih dionica koje nisu u vlasništvu d.o.o.-a. Koliko ce ponuditi ostalim dionicarima Tehnomonta, nije poznato, a Brnic ocekuje da ce im Hanfa vec iduceg tjedna definirati koja ce biti cijena preuzimanja.

Ovim poslom ce se još više povezati d.d. i d.o.o., koji su i do sada bili vlasnicki povezani. Brodogradilište je ušlo u sastav Tehnomonta pocetkom 70-ih godina prošlog stoljeca nakon što je okoncan njegov stecaj kad se zvalo Crvena zvijezda. Do sada je Tehnomont bio vlasnik 20 posto brodogradilišta, a jednak udio je brodogradilište imalo u Tehnomontu.

No, zanimljiv je raspored ostalih 80 posto udjela brodogradilišta. Cak 40 posto drže u trezoru, ostalih 40 posto drže tri fizicke osobe: direktor brodogradilišta Miljenko Brnic, direktorica Tehnomonta Gordana Deranja te predsjednik NO-a brodogradilišta i umirovljeni direktor Uljanika Zajednickih poslova Anton Užila. Cetvrti suvlasnik brodogradilišta je tvrtka Tehnomont BMN, kojoj je Brnic direktor.

U zakljucku nam je komentirajuci stjecanje dionica od Eurobroda i najavljenu ponudu preuzimanja Brnic rekao da ce tim poslom zaokružiti privatizaciju Tehnomonta.


Podijeli: Facebook Twiter