Tehnomont isporučio treći brod za norveškog naručitelja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Sofisticirano opremljen servisni brod za ribogojilište, koji je pulsko Tehnomont brodogradilište izgradilo za norveškog naručitelja - kompaniju Moen Marin As sa sjedištem u Trondheimu, tijekom današnjeg dana je ukrcavan na veći transportni brod koji će ga odvesti na odredište, u luku upisa Rorvik. U planu je bilo otplovljivanje tijekom noći ili jutros. Službena primopredaja je održana dan ranije, a porinuće početkom lipnja, nakon čega je dovršen u moru. Investicija iznosi oko 3,5 milijuna eura. Brod nosi naziv NK Namdal i jedan je od tri takva broda koje Tehnomont brodogradilište gradi za istog naručitelja, za ukupnu vrijednost od približno deset milijuna eura. 

Kako doznajemo od Kristijana Ivančića, člana Uprave ove pulske tvrtke, riječ je o brodu dugom 23,9 i širokom 11,2 metra, koji dostiže brzinu od 11,50 čvorova, dok je jačina pogonskog motora Caterpillar 746 kW. Gaz - dubina do koje je brod uronjen u vodu iznosi 3,3 metra, a skladišni tank ima 50 prostornih metara. Zanimljivo je da dio skupocjene opreme čini i mala podmornica kojom će korisnici upravljati iz kormilarnice i na pet velikih ekrana pratiti stanje pod morem, a koja će biti postavljena u Norveškoj. 

- NK Namdal je brod za servisiranje ribogojilišta, kakva smo već dva isporučili istom naručitelju - jednog lani i drugog prije približno dva mjeseca. Malen je, ali odlično opremljen. Ima dvije hidraulične dizalice, vitla i ostalu, najraznovrsniju hidrauličnu opremu, a vrhunski je uređen i interijer. Korišten će biti za sidrenje i premještanje kaveza te radove na njima, kao i za prijevoz hrane i ribe. Naši su djelatnici kao servisni inženjeri imali prigodu ići u Norvešku, prilikom dosadašnjih iskrcaja brodova i obuke posada, a povratnu informaciju koju su dobili je - oduševljenje. Možemo, stoga, biti ponosni na ono što smo dosad napravili, kazao je Ivančić.

Spomenuo je da su s Moen Marin As-om u ozbiljnim pregovorima za izgradnju i četvrtog, nešto većeg servisnog broda. U Norveškoj, naime kako je rekao, nakon krize koja se događa u off-shoreu, povećava se potreba upravo za takvim brodovima za ribogojilišta i ribarstvo te raste potražnja u tom segmentu brodogradnje. Ivančić je rekao i da se njihova tvrtka profilirala za izgradnju brodova srednje veličine, mada su u mogućnosti ponuditi izgradnju manjih, kao i brodova dužine od 60 ili 70 metara. Posljednjih sedam ili osam godina su pronašli svoje mjesto na tržištu, unatoč izuzetno jakoj konkurenciji Turske, Poljske, Norveške i Njemačke, pa dobivaju brojne upite.

Prednost Tehnomonta brodogradnje je, smatra, i u tome što nisu veliko brodogradilište, fleksibilni su i otvoreni za nove izazove - različite tipove brodova, kao i nove tehnologije te nemaju svoj projektni ured već surađuju sa specijaliziranim projektantima iz Hrvatske i inozemstva, ovisno o tipu naručenog broda. Osim toga, jeftiniji su od stranaca, ali veliku pažnju posvećuju kvaliteti izgradnje. Naručitelji im dolaze s gotovim projektom ili tek idejom koju treba razraditi. Primjerice, za KB Namdal je radioničku dokumentaciju izradila tvrtka Cadcon iz Pule.

U Tehnomont brodogradnji, koja se, osim izgradnjom brodova, bavi i njihovim remontom te izradom solarnih kolektora, a samo u Puli zapošljava stotinjak radnika, u izgradnji u ovom trenutku još dva broda. Patrolni brod dug 25 metara za MUP, koji grade prema projektu jedne škotske tvrtke specijalizirana za brze aluminijske patrolne brodove i bit će isporučen krajem rujna ili početkom listopada te ribarski brod za engleskog naručitelja, koji će na njemu vršama loviti rakove u Mauritaniji. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter