Tehnomont isporučio novi brod pulskoj policiji

Novi brod za pomorsku policiju (D. MEMEDOVIĆ)
Novi brod za pomorsku policiju (D. MEMEDOVIĆ)

Pulska pomorska policija dobila je novi, 4,6 milijuna kuna vrijedan patrolni brod od 13,85 metara. Sagrađen je u Tehnomontovom brodogradilištu Pula u sklopu javne nabave MUP-a i strategije razvoja pomorske policije, kao dio Twinning projekta "Nadzor plave granice".

Od aluminija je, a pokreću ga dva dizelska agregata tipa "cummins" od po 373 kilovata, koji omogućavaju krstareću brzinu od maksimalnih 30,7 čvora pri 2.100 okretaja u minuti. Spremnici goriva imaju 1.400 litara zapremine što omogućava tročlanoj posadi autonomiju i boravak na moru od oko tri dana. Brod gazi 1,2 metra.

Ugovor o gradnji, opremanju i isporuci plovila potpisali su Ministarstvo unutarnjih poslova i Zajednica ponuditelja-brodograditelja, isključivo hrvatskih brodara, 31. kolovoza 2010. godine. Temeljem tog ugovora MUP će na teret proračunskih sredstava nabaviti ukupno 29 plovila, od čega će njih 23, različitih tipova, biti namijenjena nadzoru državne granice na moru. Jedno od plovila je patrolna brodica P-212 koja je izgrađena u Puli, i to u skladu sa standardima Europske unije.

- Ovim brodom ćemo patrolirati duž državne granice na moru. Istarska policija kontrolira 99 nautičkih milja granice i ovaj će brod biti idealan za naš posao. Prednost mu je što se svi otvori i štive te otvor za ulazak u strojarnicu mogu hermetički zatvoriti, što sprečava mogući prodor vode. Usto, ima izuzetno modernu i kvalitetnu opremu, rekao nam je zapovjednik novog P-212 Damir Vitasović. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter