Tehnomont isporučio brod gibraltarskoj policiji

Neven LAZAREVIĆ
Neven LAZAREVIĆ

Tehnomont brodogradilište danas je isporučilo 25-metarski aluminijski patrolni brod Sir Adrian Johns (novogradnja 97), vrijedan više od dva i pol milijuna eura. Naručitelj je Royal Gibraltar Police, a plovilo je jutros ukrcano na transportni brod i prebačeno u Gibraltar.

Tehnomont brodogradilište posao gradnje ovog broda dobilo je u oštroj konkurenciji pet najboljih europskih brodogradilišta. Riječ je o prvoj ovogodišnjoj isporuci, veli direktor Miljenko Brnić, te napominje da se sljedeća isporuka trajekta za prijevoz putnika očekuje u veljači, i to za britansku kompaniju Gosport Ferry iz Southamptona.

- Nedavno je položena i kobilica broda koji gradimo za norvešku tvrtku Moen Marine. Riječ je o 25-metarskom brodu za servisiranje ribogojilišta, koji će se koristiti i za prijevoz ribe te riblje hrane. Pregovaramo i o gradnji još dvaju jednakih brodova i nekoliko aluminijskih za istu firmu. Još uvijek pregovaramo s crnogorskim naručiteljem o gradnji čeličnog trajekta za prijevoz automobila i putnika koji bi plovio u Bokokotorskom zaljevu. Nudimo i dva trajekta za Sjevernu Irsku, natječaj još traje. Također se natječemo za gradnju brodova za MUP i ciparsku policiju, nabraja Brnić.

Tehnomont trenutačno ima dva ugovorena broda, oba se grade, a ukoliko bi sklopili poslove za koje se natječu, bili bi potpuno zaposleni dvije godine.

- U situaciji u kojoj se nalazi brodogradnja, vrlo smo zadovoljni poslovnim rezultatima. Uz nove ugovore očekujemo popunjavanje kapaciteta za iduće dvije godine te stabilno poslovanje u srednjem roku. Zapošljavamo 420 radnika, od kojih njih tristotinjak rade kao kooperanti (bravari, cjevari, zavarivači …) u najjačim njemačkim brodogradilištima. Poslujemo pozitivno, pa ćemo tako i ove godine ostvariti dobit, plaće su redovite, a uredno ispunjavamo i ostale obveze, veli direktor.

Osim brodova, u Tehnomont brodogradilištu nastavljaju 35- godišnju tradiciju proizvodnje solarnih toplovodnih kolektora koje, kaže Brnić, prodaju mahom hotelijerima boreći se s jakom konkurencijom.

U tvrtki očekuju i jači angažman države radi privlačenja više sredstava iz fondova Europske unije. Estonija je, navodi primjer naš sugovornik, iz eurofondova dobila čak 85 posto bespovratnih sredstava za gradnju broda vrijednog 3,5 milijuna eura koji će povezivati otočić s 30-ak stanovnika i kopno. Tu direktor vidi i šansu za Brodogradilište.

- Velika količina europskih sredstava mogla bi se povući za gradnju vatrogasnih, odnosno brodova prve pomoći, kao i plovila koja bi povezivali otoke s kopnom. Ako je Estonija za jedan brod dobila poprilično sredstava, mogli bismo i mi. Idemo u tom smjeru, pregovaramo o gradnji dvaju katamarana, no to ide bez pomoći fondova. S jednom domaćom tvrtkom pregovaramo o gradnji katamarana za održavanje veza s otocima, kao i s kompanijom iz Southamptona o sličnom brodu, kaže Brnić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter