Tehnomont gradi patrolac za policiju Gibraltara

S porinuća policijskog broda za hrvatski MUP, kakav će Tehnomont izgraditi i za gibraltarsku kraljevsku policiju (M. ANGELINI)N
S porinuća policijskog broda za hrvatski MUP, kakav će Tehnomont izgraditi i za gibraltarsku kraljevsku policiju (M. ANGELINI)N

Tehnomontovo brodogradilište "Pula" ovih je dana u knjigu narudžbi upisalo 25-metarski patrolni brod za Kraljevsku policiju Gibraltara. Ovaj je ugovor dokaz da je Tehnomont, nakon godina krize i aktivnog rada na stranom tržištu, uspio napraviti iskorak u hrvatskoj maloj brodogradnji i to izvoznim ugovorima.

Gibraltarska Kraljevska policija dobiva aluminijski brod širine šest metara, s gazom od 1,5 metra i s dva pogonska motora tipa "caterpillar C32" koji razvijaju snagu od po 1.080 kilovata. Maksimalna plovna brzina broda je 29 čvorova. Taj tip broda ima šest članova posade, a projekt potpisuje dizajnerska kuća Camarc Design. Ovo je drugi brod takve vrste koji će u more kliznuti sa navoza Tehnomontovog brodogradilišta. Isti je takav, naime, prošle godine predan hrvatskom MUP-u.

Dobre reference Tehnomonta, nakon izgradnje putničkog broda "Millenium Diamond" za prijevoz putnika Temzom uoči prošlih Olimpijskih igara, otvorile su vrata pulskim brodograditeljima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, Tehnomont je potpisao ugovor s tvrtkom Gosport Ferry iz Velike Britanije za putnički brod dužine 32 metra koji bi trebao prevoziti 300 putnika.

Direktor škvera Miljenko Brnić naglašava da se stupanje ugovora na snagu očekuje za petnaestak dana. Brnić kaže da je ovaj posao ugovoren u konkurenciji najboljih EU brodogradilišta srednje veličine, specijaliziranih za gradnju aluminijskih brodova. Oba posla vrijedna su pet milijuna eura. (C. B. GALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter