Tehnomont gradi 20 patrolnih brodica za Rumunjsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tehnomontovo brodogradilište Pula jedno je od rijetkih u Hrvatskoj koje ugovara poslove u zemljama EU-a. Upravo je dobio posao na medunarodnom javnom natjecaju za izgradnju 20 patrolnih brodica za rumunjsku pomorsku policiju, doznajemo od direktora brodogradilišta Pula Miljenka Brnica.

- Radi se o aluminijskim brodicama "onix 26" plovne brzine do 30 cvorova, dužine osam i širine tri metara. Na natjecaj se javilo šest brodogradilišta, a naša je ponuda bila najpovoljnija. Za mjesec dana ocekujemo uplatu avansa od 10 posto, cime bi proizvodnja zapocela. Svaki brod vrijedi izmedu 160 i 180 tisuca eura, no vrijednost ugovora za sada ne bismo iznosili zbog konkurencije. Ako sve bude išlo po planu, brodovi bi trebali biti gotovi do 30. rujna iduce godine. Ovaj smo posao ugovorili zajedno s Grebenom iz Vele Luke zbog zajednickih referenci, ispricao nam je Brnic.

Grupacija Tehnomont - koja se sastoji od tri tvrtke, brodogradilišta Pula (bivša Crvena zvijezda), Marine Veruda i tvrtke BMN - u prošloj je godini ostvarila 240 milijuna kuna prihoda, dok za ovu godinu planira uprihoditi nešto manje.

Od predsjednice Uprave Gordane Deranja i direktora brodogradilišta Pula Miljenka Brnica doznajemo da recesija nece ozbiljno ugroziti poslovanje sve tri tvrtke u grupaciji. Vodstvo Tehnomonta smatra da najgore razdoblje polako prolazi.

- Grupacija Tehnomont imala je 700 radnika i stotinjak kooperanata. Samo u Njemackoj smo imali 250, a u Italiji oko 80 radnika. Nažalost, kooperantima smo morali otkazati ugovore, a to cemo morati uciniti s radnicima u Njemackoj, Italiji, Rijeci i drugim radilištima u državi koji imaju ugovore na odredeno vrijeme. Moramo prebroditi ovu krizu koja ce potrajati do proljeca iduce godine, no novim ugovorima i novim poslovima koje upravo spremamo uspjet cemo u našoj nakani. Najgore polako prolazi i svjesni smo cinjenice da brodogradnja trpi jako puno.

Najveci problem koji je zadesio Tehnomont je loša suradnja s rijeckim 3. majem, koji je pulska tvrtka morala blokirati. Od ukupnog duga od devet milijuna kuna, Tehnomont ce za sada moci naplatiti samo pet jer je na taj iznos potpisana zadužnica. No, kada ce novac stici, još uvijek je nepoznanica. Deranja tvrdi da je ovo unazadilo poslovanje Tehnomonta.

- Gradnjom brodica naše ce brodogradilište nastaviti pozitivno poslovati. Iako nas 3. maj koci, mislim da cemo 2010. godinu docekati s još nekoliko ugovorenih poslova. Na dobrom smo putu da ugovorimo neke poslove s partnerima iz sjeverne Afrike, prisutni smo u Egiptu, Maroku i Alžiru, a i u Ukrajini nam se uskoro može otvoriti nekoliko poslova. Sa sigurnošcu tvrdim da su naši brodovi od celika i aluminija kvalitetniji od brodova drugih europskih proizvodaca, k tome smo i jeftiniji za 20-ak posto. Brodogradilište Pula ostvari oko 60 posto ukupnog prihoda grupacije, što znaci da je Tehnomontova baza upravo brodogradnja, istaknuo je Brnic.

- U ovoj godini pulski ce Tehnomont provesti restrukturiranje radnih mjesta, no otkazi se nece dijeliti nikome. U Njemacku cemo se vratiti tek dogodine, kad kriza prode. Prihodi od rada u toj zemlji ce se smanjiti za 60 milijuna kuna, no naznaka ima da cemo se dogodine ipak vratiti s radnicima u europska brodogradilišta, kaže Deranja.


Podijeli: Facebook Twiter