Tehnološki višak 450 uljanikovaca i trećemajaca

Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)
Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)

Početkom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije već u ponedjeljak, bit će gotove liste tehnološkog viška radnika u 3. maju i dostavljene Radničkom vijeću na očitovanje. Najavljeno je to na jučerašnjem sastanku između menadžmenta Uljanik grupe i trećemajskih sindikata u Rijeci.

Premda je sastavljanje liste u završnoj fazi, o konkretnim brojkama u 3. maju još se nitko precizno ne izjašnjava. No, glavne se konture ipak naziru. Kako neslužbeno doznajemo, "čistim" tehnološkim viškom, dakle onima koji će biti obuhvaćeni ovim programom zbrinjavanja, bit će proglašeno oko 280 radnika u 3. maju.

Neslužbeno doznajemo da je intencija Puljana kod sastavljanja liste tehnološkog viška obuhvatiti ponajviše neproizvodne sektore u brodogradilištu jer je taj omjer, između takozvanih "plavih" i "bijelih", u riječkom škveru nepovoljan i na štetu proizvodnih radnika. Konačni je cilj, kažu naši izvori, taj omjer dovesti na razinu od oko 65 posto naspram 35 posto u korist proizvodnih radnika.

Na pulskom se lokalitetu, kako doznajemo, s cijelom procedurom izrade programa zbrinjavanja i listama tehnološkog viška krenulo nešto ranije.

Povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku Đino Šverko veli da će njihova radnička vijeća početkom sljedećeg tjedna odraditi završni dio posla, nakon čega se program zbrinjavanja dostavlja područnom uredu Zavoda za zapošljavanje. Nakon očitovanja Zavoda, koji to mora učiniti u roku od mjesec dana, može se krenuti u realizaciju samog programa.

Cilj je Puljana "hvatati" kraj ove godine za formalni prestanak radnih odnosa onih koji su se našli na nepopularnoj listi tehnološkog viška, kako na pulskoj, tako i na riječkoj lokaciji. Kako doznajemo od sindikalista Šverka, u pulskom brodogradilištu i tamošnjim sestrinskim tvrtkama "čistim" tehnološkim viškom proglašeno je oko 170 radnika. Dvadeset će ih morati na prekvalifikaciju dok ih se isto toliko seli iz Uljanik strojogradnje u brodogradilište. Tome pridodaju i šezdesetak uljanikovaca koji su već zbrinuti jer su ispunjavali uvjete za prijevremenu mirovinu.

Otpremnina 5.600 kuna po godini staža

Radnici koji budu proglašenim tehnološkim viškom imat će pravo na otpremninu u iznosu od 5.600 kuna po svakoj godini staža, do maksimalnog iznosa od 170 tisuća kuna, kako je to dogovoreno i potpisano sa svim sindikatima. Izuzetak su oni koji će se također naći na toj listi, a imaju uvjete za prijevremenu mirovinu. Njihove će otpremnine, po već uhodanom ključu, iznositi trećinu bruto plaće po godini staža, do najviše 120 tisuća kuna. (O. ANTEŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter