Tehnologija u spavacoj sobi vodi u neispavanost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje znanstvenika americke institucije National Sleep Foundation pokazalo je kako ovisnost o televiziji, mobilnim telefonima i prijenosnim racunalima može biti iznimno štetna za zdravlje, odnosno može utjecati na manjak sna i neispavanost, cije posljedice negativno utjecu na njihov rad, na raspoloženje, na odnose u obitelji, na vozacke navike, seksualni život i opcenito na zdravlje pojedinca.

Gledanje televizije, igranje video igara, provjera elektronske pošte i slanje poruka kompjutorom ili mobitelom neposredno prije gašenja svjetla pred spavanje znatno utjecu na bioritam i na naviku odlaska pojedinca na pocinak.

"Nažalost mobiteli i kompjutori, koji nam na brojne nacine olakšavaju nacin i tempo života, cesto se zlorabe. Milijuni Amerikanaca zbog njihova korištenja kasno navecer, tj. neposredno prije odlaska na pocinak, iduceg su dana neispavani i osjecaju se umorno te loše funkcioniraju", smatra Russell Rosenberg potpredsjednik NSF-a cije je sjedište u Washingtonu.

Gotovo 95 sudionika istraživanja provedenog u NSF-u odgovorilo je da neposredno prije odlaska na spavanje koristi neku vrstu gadgeta ili tv, a dvije trecine priznalo je da tijekom tjedna ne spava dovoljno.

Charles Czeisler, znanstvenik s Medicinskog fakulteta Harvard i voditelj Bolnice za ženske bolesti u Bostonu tvrdi kako izlaganje umjetnome svjetlu neposredno prije odlaska na pocinak ubrzava metabolizam i smanjuje otpuštanje melatonina, hormona zaduženog za reguliranje sna. "U sobe smo pustili tehnologiju, koja nam ometa normalan san i odmor, zbog cega puno ljudi spava manje nego što bi trebalo", kazao je.

Baby Boom generacija, tj. osobe u dobi od 46 do 64 godine najveci su konzumenti tv-programa neposredno prije odlaska na spavanje, a više od trecine mladih u dobi od 13 do 18 godina i 28 posto mladih u dobi od 19 do 29 prije odlaska na spavanje igra video igrice.

Najugroženija i najneispavanija skupina su tinejdžeri u dobi od 13 do 18 godina - cak 22 posto ih je priznalo da su neprestano pospani, u odnosu na devet posto baby boomersa. "Najviše me brinu mladi u dobi od 13 do 18. Nocu spavaju prosjecno sat do sat i pol manje nego što su spavali njihovi vršnjaci prije stotinu godina, što znaci da izgube oko 50 sati sna mjesecno", ustvrdio je Czeisler, dodavši kako nedostatak sna generalno negativno utjece na rad, raspoloženje, odnose u obitelji, vozacke navike, seksualni život i opcenito na zdravlje.


Podijeli: Facebook Twiter