Tehničku grešku s teranom platili s 33.550 eura kazne

Ilustracija (Goran ŠEBELIĆ/CXROPIX)
Ilustracija (Goran ŠEBELIĆ/CXROPIX)

Koparski dnevni list Primorske novice je zbog lanjske objave plaćenog oglasa za motovunski Festival terana i tartufa, odlukom Inspektorata Republike Slovenije za poljoprivredu, šumarstvo i hranu od 17. ožujka, kažnjen maksimalnom mogućom kaznom od 28.000 eura! S još 2.500 eura kažnjen je direktor Primorskih novica Rok Hladnik kao odgovorna osoba, a Primorske novice još moraju platiti i 2.800 eura, a Hladnik 250 eura sudskih taksi.

Ovaj neugodan epilog uslijedio je nakon što je krajem listopada prošle godine Primorskim novicama stigla prekršajna prijava vinarske inspekcije zbog objavljenog oglasa za motovunsku manifestaciju u kojoj je teran spomenut pukom tehničkom greškom.

Embargo iz 2014.

Naime, koparski list je i 2014. godine objavio oglas za motovunski Sajam terana i tartufa, nakon čega je od inspekcije dobio izričitu zabranu objavljivanja oglasa za događaje koji u nazivu ili opisu događaja koriste izraz teran za vino koje se ne proizvodi u Sloveniji. Stoga je za istu manifestaciju 2015. godine s naručiteljima oglasa dogovoreno da se svugdje u oglasu riječ "teran" zamijeni riječju "vino", pa je tako i učinjeno u njegovu naslovu i u vidno istaknutim dijelovima teksta, međutim na jednom mjestu u tekstu opisa motovunske manifestacije potkrala se i neprimijećena ostala riječ "teran".

Slovenska vinarska inspekcija reagirala je pokrenuvši prekršajni postupak istog dana kad je oglas objavljen, a tada smo u Glasu Istre o tome izvijestili i prenijeli izjavu direktora Roka Hladnika koji je objasnio da se radilo o tehničkoj pogrešci. Postupak je sada dovršen, i u rasponu zakonski predviđene kazne između 2.800 i 28.000 eura za prekršitelja te između 250 i 2.500 eura za odgovornu osobu, slovenski se inspektorat odlučio za najdrastičniju moguću kaznu.

- U svakom slučaju ćemo se žaliti na odluku inspekcije. Prema našem mišljenju, inspektorat nema zakonsku osnovu za takvu kaznu. U obrazloženju nas kvalificiraju kao velikog proizvođača, odnosno kao poduzetničku pravnu ili fizičku osobu koja nije proizvođač, ali se bavi prodajom grožđa, mošta ili vina. Mi smo međutim novinsko-nakladnička kuća, objavljujemo dnevnik Primorske novice i prodajemo oglasni prostor. Kakvo se vino prodavalo na manifestaciji u Motovunu, mi to kao nakladnik ne znamo. Isto tako, treba znati da hrvatski proizvođači terana smiju tako nazivati svoje vino za sve berbe do 2013. godine. S obzirom da je inspekcija intervenirala na temelju prijave s terena, pitam se kome je u interesu pritisak na naše novine? Novinari Primorskih novica su mnogo pisali o problematici kako terana, tako i drugih sorti kojima su slovenski vinari željeli zaštititi podrijetlo i naziv, kazao nam je direktor Primorskih novica Rok Hladnik komentirajući presudu.

U obrazloženju odluke o prekršaju slovenski se inspektorat poziva na uredbu Europske komisije 1308/13, članak 103, navodeći da je tim odredbama vino s oznakom zemljopisnog podrijetla, što se ovdje odnosi na vino teran sa slovenskog Krasa, zaštićeno od uporabe tog naziva za bilo koje druge proizvode koji nisu proizvedeni u skladu s propisima o zaštiti, od falsificiranja i lažnog deklariranja zaštićenog proizvoda, od svake druge pogrešne uporabe zaštićenog naziva na ambalaži, u reklamnim materijalima ili u dokumentima koji se odnose na proizvod, te "u svim drugim praksama koje obmanjuju potrošača". U postupku očito nije uvažen argument nakladnika da objavljivanjem oglasa nije reklamirano vino već događaj koji ima višegodišnju tradiciju i koji privlači i posjetitelje iz Slovenije.

Teran samo s Krasa

Odluka slovenskog poljoprivrednog inspektorata da drakonskom kaznom pokaže primjer kako se u Sloveniji već i sam javni spomen terana koji nije onaj sa Krasa smatra verbalnim deliktom, zapravo je tužan novi korak u hrvatsko-slovensko-talijanskim nesuglasicama oko ovog povijesno dokazanog tradicionalnog naziva za lozu i vino u sve tri zemlje, koji nimalo neće pridonijeti mirnom rješenju kome se hrvatska i talijanska strana još uvijek (da li naivno?) nadaju.

Već je bilo slučajeva da se slovenskim specijaliziranim vinskim časopisima prijeti oduzimanjem državnih subvencija zbog tekstova o teranu iz Istre, a netko bi se stvarno trebao pozabaviti pitanjem koje sve europske propise, u najmanju ruku one o slobodnoj tržišnoj utakmici, narušava zabrana pukog spominjana istarskog terana u slovenskim medijima. Poput Voldemorta iz Harryja Pottera, istarski teran u Sloveniji postaje "onaj čije se ime ne spominje", a bilo tko u Hrvatskoj kome je do toga stalo - od proizvođača i njihovih strukovnih udruga, preko lokalnih, županijskih i državnih vlasti - ne bi na ovakve vijesti trebao ostati ravnodušan.

Grotesktni višegodišnji razvoj događaja oko terana efektno je, u jučer objavljenom tekstu naslovljenom "Teran na parketu", sažeo kolumnist Primorskih novica Sašo Dravinec, zaključujući kako se teran iz ureda briselske birokracije sada seli u sudnice, što nije dobro ni za koga, a najmanje za sam teran i njegove proizvođače, osim za političare koji se sada oko terana nadmeću, ali će ga zaboraviti prvom prilikom kada im nešto drugo privuče pažnju. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter