Tehnicki pregled skuplji 20 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tehnicki pregled vozila poskupio je od 30. srpnja ove godine za cak 20 posto. Takvu je odluku donio MUP, no obrazloženje za takvo drasticno poskupljenje iz Ministarstva nismo uspjeli dobiti. No, bez obzira na službena objašnjenja, cinjenica je da ce vlasnici automobila po novom cjeniku tehnicki pregled i usluge vezane uz registraciju placati znatno više nego dosad. Tehnicki pregled skuplji je, zajedno s ostalim naknadama, za otprilike 150 kuna za prosjecni automobil zapremine motora od 1.600 do 2.000 kubicnih centimetara.

Sam tehnicki pregled skuplji je od 32 kune za mopede i motocikle do cak 86 kuna za autobuse i kamione, dok je za najbrojniju kategoriju osobnih automobila skuplji za 54 kune. Tome valja pribrojiti i naknadu za ispitivanje ispušnih plinova, popularno zvanu eko-test, koja je takoder znatno poskupjela. Za vozila bez katalizatora eko-test sada stoji 58,88 kuna, umjesto dosadašnje 40,22, za vozila s reguliranim katalizatorom 110,59, umjesto 75,54, a za vozila s diesel motorom cak 113,95 kuna, umjesto 77,83, koliko je dosad bila cijena eko-testa.

Objašnjenja za poskupljenje pokušali smo, osim u Ministarstvu, dobiti i u Hrvatskom autoklubu i Centru za vozila Hrvatske, no iz obje institucije dobili smo kratak odgovor - cijene tehnickog pregleda odreduje Ministarstvo unutarnjih poslova.


Podijeli: Facebook Twiter