Teheran: Oslobodeni britanski diplomati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranska je policija u utorak organizirala puštanje šestero britanskih diplomata koje su kao taoce držali iranski napadaci na dvije zgrade britanskoga veleposlanstva u Teheranu, objavila je iranska agencija. "Policija je oslobodila šest osoba koje rade u britanskome veleposlanstvu u Qolhaku", objavio je Fars, prenosi Reuters.

Policija se sukobila s prosvjednicima ispred zgrade veleposlanstva i suzavcem rastjerivala gomilu, javila je agencija Fars. Neki su napadaci ozlijedeni, a snage sigurnosti izbacuju ih iz zgrade. Ozlijedeni su i pripadnici snaga sigurnosti.
Britanija zahtijeva hitnu akciju radi smirivanja situacije.

Nekoliko desetaka iranskih prosvjednika napalo je u utorak dvije zgrade britanskog veleposlanstva u Teheranu. Vikali su "Smrt Engleskoj", spustili i zapalili britansku zastavu i podignuli iransku. U preskakanju preko ograde kompleksa veleposlanstva sukobili su se s interventnom policijom, ali su upali u zgradu i bacali dokumente kroz prozor. Vikali su "Dolje Britanija", "Dolje Amerika", "Dolje Izrael" te "Studenti su budni i mrze Britaniju", javio je Russia Today na svojoj internetskoj stranici.

Incident s taocima podsjetio je promatrace na zauzece americkog veleposlanstva u Teheranu u studenome 1979. Tada su iranski studenti držali 90 talaca sve do 1981., a predsjednik Jimmy Carter zamrznuo je iranska sredstva i prekinuo diplomatske odnose s Iranom.

Prosvjednici su u utorak reagirali na britansku odluku da uvede sankcije zbog spornog iranskog nuklearnog programa jer Zapad strahuje da Teheran želi proizvesti atomsko oružje. Nijedna britanska financijska ustanova ne smije poslovati s iranskima, pa ni s iranskom središnjom bankom.

Iranski dužnosnik rekao je agenciji Reuters da napad na britansko veleposlanstvo nije planirala iranska vlada. "To nije bilo organizirano. Vlast nema nikakvu ulogu u tome. To nije bilo planirano", rekao je dužnosnik koji je zatražio da ostane neimenovan.

U iranskom je parlamentu jedan zastupnik u nedjelju upozorio da bi Iranci, ljuti zbog sankcija, mogli napasti britansko veleposlanstvo kao što su to ucinili s americkim prije 32 godine.


Podijeli: Facebook Twiter