Tedi Spalato: Većina mojih pjesama ima duhovnu poruku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati dalmatinski kantautor Tedi Spalato večeras će uz Bruna Krajcara nastupiti na besplatnom koncertu u pulskim Svetim srcima. Uoči koncerta porazgovarali smo s ovim glazbenikom, koji trenutno nastupa i u Sloveniji u sklopu projekta "Najljepše dalmatinske pisme", a odmah nakon Pule putuje u Maribor.

- Što možemo očekivati na Vašem koncertu u Puli? To je koncert posvećen Adventu, no hoće li na repertoaru osim duhovnih skladbi biti i hitova?

- Mislim da hoće. Sve nekako prepuštam trenutku i rijetko do kraja isplaniram što će se dogoditi. Neobično mi je drago da će sa mnom nastupiti dragi prijatelj i glazbenik Bruno Krajcar. Glazbeno ćemo se družiti te ćemo neke brojeve izvesti zajednički. Važno je da nosimo u sebi ljubav prema glazbi i prema publici, u ovom slučaju pulskoj, i mislim da ćemo se lijepo družiti, poslati poruku glazbe i sigurno dobiti lijepe vibracije od publike. Sigurno će biti nekoliko duhovnih pjesama…

- Odakle poznanstvo s Krajcarom?

- Prije nekoliko godina smo svirali u Puli, pa smo bili u Raklju s Oliverom i bilo je jako lijepo, onda smo bili zajedno u Delnicama… Bruna jako dobro poznajem, snimio sam njegovu pjesmu i nadam se da će se ta suradnja nastaviti.

- Koje su Vam najdraže duhovne skladbe?

- Davno sam počeo s duhovnim skladbama, prije nego s onim spiritualnim i jazz. Sve nose u sebi tu jednu ljudsku i duhovnu poruku, tako da mi je teško izdvojiti neku. Snimio sam 1991. pop album koji se zvao "Gospode moj" po jednoj duhovnoj skladbi tako da ću možda izvesti i tu pjesmu zato što je vezana za životnu priču mog prijatelja koji je napravio tekst o tome što je doživio. Ona isto tako nosi poruku obitelji i duhovnosti, a mislim da će se uklopiti u naš zajednički repertoar u ovom pretprazničkom ozračju.

- "Sve ću preživit" je pak ljubavna pjesma čiji naslov danas dobiva novi smisao u ovim turbulentnim vremenima ekonomske krize?

- Točno. Baš na ovim koncertima u Sloveniji podvučem to što ste sad rekli. Ona nosi jednu širu poruku, to nije samo poruka koja je vezana uz odnos muškarca i žene, to je poruka za sve što je u životu teško, za sve izazove, kada kažemo da moramo ustrajati i smoći snage da krenemo naprijed, da preživimo što život nosi. Da uvijek u sebi imamo nadu i da često možemo pobijediti ono što se zove ljudska sudbina ili taj križ koji svatko od nas nosi. Mislim da nema osobe koja ga nije ponijela. Gibonni je tu pjesmu napravio za mene i ona je u početku nosila osobne značajke, no doista se može shvatiti u širem kontekstu. (razgovarao Mladen RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter