Tedeschijevi radnici bez regresa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprave tvrtki Cedevita i Neva apeliraju na radnike da odustanu od isplate regresa i božicnica za 2010. zbog teških okolnosti poslovanja. Tocnije, uprave Cedevite i Neve tražile su od sindikata da svoje clanstvo potaknu na odustajanje od regresa i božicnica vrijednih ukupno 1,2 milijuna kuna, a informaciju nam je potvrdio predsjednik sindikata EKN-a, Ivan Tomac.

- Uprava Cedevite je ovakvim istupom nanijela štetu cijeloj grupi Atlantic, ovo nije dobra poruka javnosti, kao ni radnicima. Ne mogu na osnovu ulaganja od nekoliko stotina milijuna eura pricati da sad nemaju novca za isplatu dugovanja od jedva nešto više od milijun kuna, smatra Tomac.

Podsjetimo, Atlantic grupa Emila Tedeschija u cijem su sastavu Cedevita i Neva nedavno je zadovoljno objavila vijest o kupovini tvrtke Droga Kolinska, a pretpostavlja se da se kupovina mjerila u stotinama milijuna eura. Pokušavajuci pogoditi razlog zbog kojeg Uprava Cedevite ne želi svojim radnicima isplatiti regres i božicnicu, Ivan Tomac upotrebljava rijec - pomodarstvo.

- Cini mi se da je postalo pomodno u Hrvatskoj natjecati se u iskorištavanju radnika i kršenju njihovih prava, a pravdati se krizom. Sindikati zasad nemaju podataka koji bi pokazali da je stanje u Cedeviti i Nevi toliko narušeno ekonomskom krizom i recesijom. Spremni smo razgovarati, ali na temelju vjerodostojnih podataka. Ovako se samo unosi bezrazložan strah medu ljude, rekao je Tomac.

Iz Adriatic grupe jucer je potvrdeno da pregovori sa sindikatima traju te da je situacija izmedu radnika i poslodavca «u redu».


Podijeli: Facebook Twiter