Teći, isti, piti - trčanje i gastro delicije

Organizatori Darinka i Milan Buršić, Morena Smoljan Makragić i Erik Lukšić
Organizatori Darinka i Milan Buršić, Morena Smoljan Makragić i Erik Lukšić

Na Uskrsni ponedjeljak u Vodnjanu od 12 do 20 sati, odnosno dok bude gostiju, na Stanciji Buršić održava se gastronomska manifestacija Vodnjanska špaleta. Riječ je o manifestaciji koja promovira u rano proljeće omiljenu namirnicu. Program manifestacije jučer su u Vodnjanu predstavili vlasnici pršutarne Kod Milana na Stanciji Buršić, ujedno i organizatori Darinka i Milan Buršić, suorganizatorica, direktorica vodnjanske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić te Erik Lukšić, ravnatelj Javne ustanove Pula sport.

Za gastronomsku ponudu zaduženi će biti renomirani kuhari Ljudevit Sabo i Feručo Smoković koji će pripremati vodnjanske špalete po starinskim receptima, a bit će tu i palente s mirodijama, šparuga, jaja, gulaša od svinjskih rebara i domaćih pinci. Tijekom trajanja manifestacije moći će se razgledati i sajam autohtonih proizvoda, a bit će organizirane i kreativne radionice za najmlađe te dječje igre. Organizatori tvrde da su ove godine osigurali dovoljan broj sjedećih mjesta u zatvorenom i pod šatorom.

- Ovogodišnja novost je natjecanje u trčanju, rekreativno trčanje pod nazivom "Teći, isti, piti". Radi se o ciklusu rekreativnih utrka u organizaciji Erika Lukšića i TZ-ova u klasteru južne Istre (Pula, Fažana, Vodnjan, Medulin, Ližnjan, Marčana i Barban) koje spajaju zdrav život i gastronomiju, rekla je Smoljan Makragić. "Nit vodilja ovog hedonističkog doživljaja je sljubljivanje dviju osnovnih čovjekovih potreba: potrebe za hranom i za kretanjem", dodao je Lukšić.

Želja je kroz sedam pitoresknih južnoistarskih krajolika ponuditi domaće izvorne proizvode u kombinaciji s trčanjem u prirodi. Sve su staze dugačke 10 kilometara (osim u Medulinu), a natjecatelji se mogu prijaviti samostalno za dionicu od 10 kilometara ili u štafetnom natjecanju 2x5 kilometara. Prva ovakva utrka održat će se na dan Vodnjanske špalete s početkom u 10 sati pod nazivom "Run 4 ham", a natjecatelji će nakon utrke uživati u specijalitetima od špalete. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter