Tečaj produkcije zvuka i glazbe u Rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primijenjeni tečaj produkcije zvuka i glazbe pokrenut je ove akademske godine prvi put na Sveučilištu u Rijeci u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja.

Tečaj priprema polaznike za kreativna znanja produkcije i, prema obrazloženjima sa Sveučilišta, predstavlja pokušaj zadovoljavanja potražnje za tim znanjima i prvi je takav program u Hrvatskoj.

Program je namijenjen onima koji žele razviti vještine i znanja iz produkcije digitaliziranog zvuka i onima koji se žele baviti kreiranjem glazbe. Tečaj obuhvaća opća znanja iz glazbene teorije i napredna znanja o akustici i aranžiranju zvuka i glazbe na računalu. Organiziran je u 173 sata, tijekom kojih se intenzivno izvode tri kolegija: aranžiranje i produkcija glazbe, obrada zvuka i glazbeni aspekti. 

Nastava se izvodi na engleskom i hrvatskom jeziku, predavači dolaze s njemačkog Instituta za glazbu Sveučilišta Carl von Ossietzky, Fakulteta elektrotehnike i računalstva iz Zagreba te domaćeg Sveučilišta u Rijeci, pridružit će im se i hrvatski producenti i glazbenici Ante Gelo i Aleksandar Valenčić.

U Hrvatskoj postoje programi u okviru pojedinih studija koji se bave pojedinim praksama produkcije kao na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te na Fakultetu eletronike i računalstva također u Zagrebu. Izvan Hrvatske ti su studiji brojni i razvijeni. Primjerice, u Beogradu postoje studiji od kojih dva na viskoškolskim ustanovama: na Univerzitetu umjetnosti i na Akademiji umjetnosti, te jedan na SAE Institutu Beograd. Na Akademiji umjetnosti studij postoji od 1995. i polazi ga prosječno desetak studenata godišnje, rekli su iz službe za odnose s javnošću Akademije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter