Teatrolog Jovan Ćirilov umro u Beogradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srpski teatrolog, književnik i esejist, dugogodišnji ravnatelj Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), osnivač i umjetnički ravnatelj festivala BITEF Jovan Ćirilov umro je u nedjelju u Beogradu u 84. godini, priopćilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Rođen u Kikindi 1931., Ćirilov je filozofiju diplomirao na Sveučilištu u Beogradu 1955. godine, a među kolegama, suradnicima i u kulturnoj javnosti u Srbiji te izvan njezinih granica upamćen je kao ?erudit, poliglot, leksikograf, kroničar društva i teatra, modernist u stalnom ratu s konvencijama i jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslavenske i europske kulture?. Bio je osnivač i umjetnički ravnatelj Beogradskog internacionalnog kazališnog festivala (BITEF), dugogodišnji drmaturg i ravnatelj JDP-a kojega je član postao 1955. kao asistent režije, a zatim dramaturg, umjetnički ravnatelj te od 1985. i ravnatelj. Nijedan festival BITEF-a, od osnutka pa sve do posljednjeg ove godine, nije prošao bez rukopisa Jovana Ćirilova koji je kao izbornik i vrstan poznavatelj svjetskog kazališta u Beograd dovodio najveće kazališne ansamble i redatelje.

Ćirilov je i autor brojnih teatroloških eseja, romana i zbirki pjesama te nekoliko antologija drama - srpske suvremene drame na engleskom jeziku, engleske i američke suvremene drame, najkraćih drama na svijetu, te brojnih rječnika. Aktivno je, gotovo do posljednjih dana života, pisao kolumne u dnevnim listovima i tjednicima. Francuska ga je nagradila ordenom Viteza umjetnosti i književnosti (1992.), a u Srbiji je nositelj jednog od najviših odličja - Sretenjskog ordena (2012). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter