Teatar u zemlji slijepih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

PUF - medunarodni kazališni festival, koji se u Puli održava od 1. do 5. srpnja, ove godine slavi svoj 18. rodendan. Bogat program festivala, satkan od 13 predstava i performansa umjetnika iz Ceške, Poljske, Izraela, Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske, Rusije i Danske, poceo je na pulskom Forumu izvedbom predstave ceškog teatra KTO "Slijepci" u režiji Jerzyja Zona.

"Slijepci" pricu crpe iz romana "Sljepoca" portugalskog nobelovca Josea Saramaga i na scenu postavljaju distopijski svijet u kojem su svi slijepi. Red i zakoni prestaju postojati, slijepci bivaju preseljeni u mentalni azil i prepušteni sami sebi. Nova pravila i nove hijerarhije u tom se azilu freneticno izmjenjuju - tlacitelji i potlaceni, religiozni fanatici i brutalni despoti, žene žrtve, muškarci koji izrabljuju i jedna jedina osoba koja sve to vidi postavljaju na noge krhku organizaciju koja imitira šablone "prijašnjeg" svijeta.



Izvodaci, clanovi teatra KTO, tijekom izvedbe nisu štedjeli energiju buduci da su osnovni elementi scenografije bili bolnicki kreveti koje je valjalo seliti, spajati, vrtjeti u krug i koristiti kao pokretnu binu. Neverbalna predstava puna je fizicki zahtjevnih rola, a na sceni je bilo više od petnaest iznimno dobro koordiniranih glumaca izražene ekspresivnosti.

Predstava "Slijepci" obiluje mocnim slikama, no izmjena pojedinih scena bila je donekle prespora, stoga je u nekim scenama bila vidljiva neravnoteža izmedu jacine poruke koja se želi prenijeti i duljine njenog trajanja. Iako je u pojedinim dijelovima predstave bilo nužno proizvesti osjecaj muke, te poduže repetitivne scene nepotrebno su usporavale inace iznimno brz tempo. Zanemarimo li tu manu, "Slijepci" su odlicno promišljena predstava koja na jednostavan, jasan, ali i inventivan nacin obraduje Saramagovu pricu o stanju ljudskog duha.



Festivalski klub ove je godine smješten u pulskim tunelima - Zerostrasse - gdje je održan jazz koncert Hipsters kvarteta. U tunelima je moguce i pogledati izložbu fotografija Zoltana Nagyja "Monad" te instalaciju Roberte Weissman Nagy "Everything will be alright". PUF izborom Zerostrasse kao festivalskog kluba nastavlja s tradicijom revitalizacije i stavljanja u funkciju manje poznatih, zanemarenih ili nedovoljno iskorištenih gradskih prostora. (Boris VINCEK; Snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter