Teatar Naranča: Uspješno uprizorena "Snjeguljica"


Svaka predstava Teatra Naranča posebna je na svoj način. Neke zbog sugestivnih scenskih efekata, UV teatra, plesnih točki, kostima, glazbe, likova, a neke zbog svega navedenog i drugog, zbog one kazališne čarolije koja jednostavno oduševi najmlađe.

Svevremenska priča o Snjeguljici ponovno je oduševila publiku koja je ispunila dvoranu narančastih stolica. Kao što je poznato, Snjeguljica je priča o dobru i zlu, gdje dobro dakako pobjeđuje, a autorski tim iz Naranče predstavio je ovo djelo uz mnoštvo šarenila, scenskog pokreta te na zabavan i dinamičan način, što se djeci silno dopalo - uz glazbu i ples.

Stvaralački elan

Dinamično izmjenjivanje scena, duhovite replike, vesela i poletna glazba - sve se to dopalo najmlađima, koji su često pljeskali i pokazivali znakove oduševljenja tijekom predstave, a kako su nam rekli nakon izvedbe, i brojnim se odraslima svidio taj stvaralački elan utkan u postavljanje toga djela. Pokret ima vrlo važnu ulogu u ovoj predstavi, a iznimno su slikoviti prizori dijaloga Snjeguljice s patuljcima.

Adaptaciju i režiju potpisuje Majkl Mikolić, glazbu Duo Loose, scenografiju Lena Modrušan, a kostime Marina Štembergar. Glume Selma Mehić, Franjo Tončinić, Katja Rabar, Majkl Mikolić, Mia Mandić/Matilda Nikić, Irin Šime Rabar, Martina Božić, Dominik Dolenc, Veronika Karlović/Lucija Pajica, Lucas Legović, Luka Rudan i Ivan Roce, a kao glas izvan scene čujemo i Boru Stjepanovića.

Godine 1810. braća Grimm su prva zapisala priču o ljepotici crne kose koju je zla i zavidna maćeha otrovala jabukom. Priču o Snjeguljici braća Grimm su čula u pučkoj verziji; uključivala je već tada čarobno zrcalo i sedam patuljaka koji su imena dobili tek 1912. godine, u brodvejskoj predstavi "Snjeguljica i sedam patuljaka". Tu je priču međutim proslavio zapravo Walt Disney u animiranom filmu iz 1937. godine, kada je Snjeguljica dobila i haljinu na puf rukave, crvene i plave boje i rumene usnice.

Brojne varijante

Postoje brojne varijante Snjeguljice, no ta je bajka uvijek ostala popularna - i u pisanom obliku, i kao crtani film te kao kazališna predstava za najmlađe.

Prema nekim tumačenjima, vjeruje se da je priču o Snjeguljici zapravo inspirirao život Margarete von Waldeck iz 16. stoljeća koja je imala problematičan odnos s pomajkom, no postoji mnoštvo različitih varijanti te priče i mogućih njezinih izvora, čime su se bavili i brojni teoretičari koji su kroz stoljeća proučavali usmenu predaju, kao i književnost za djecu. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter