Teatar Ludens u INK-u: Žene na rubu i preko njega

Otmičarke i mlada bankarica - koloplet sudbinskih poteza (D. ŠTIFANIĆ)
Otmičarke i mlada bankarica - koloplet sudbinskih poteza (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon nedavno izvedenog "Harema" i "Sladoleda", ženske priče su i dalje vrlo aktualne na pozornici Istarskog narodnog kazališta–Gradskog kazališta Pula pa smo preksinoć vidjeli "Žene u crvenom" Davora Špišića u režiji Franke Perković i produkciji Teatra Ludens.  I u ovoj predstavi spaja se više žanrova, no naglasak je na komediji u kojoj je važna ironija, a ne gegovi i u kojoj je ključno da se publika prepozna, barem djelomično, u likovima i samoj priči.

Uglavnom, u jednom stanu mama Tamara (Vera Zima) i četrdesetogodišnja nezaposlena Nora (Dubravka Ostojić) očekuju dolazak bankarice. Tamara je uzela hipotekarni kredit koji ne plaća jer nema novca pa planira kod bankarice izazvati suosjećanje tako što se Nora pravi da je retardirana. Kada plan A ne upali i bankarica Dinka (Jelena Hadži-Manev) ne nasjedne na prijevaru, i to ne zato što ne bi povjerovala Norinoj glumi, nego zato što je apsolutno boli briga, Tamara prelazi na plan B i otima bankaricu, držeći je na nišanu puške. Tamara se nada da će prijetnjom Dinkinom ocu, koji je šef uprave banke i najveći udjelničar, isposlovati da joj se kredit poništi, ali čini se i da oca s kojim protagonistice komuniciraju putem mobitela boli ona stvar.

Uplašena Nora nije zadovoljna razvojem situacije, no sve tri nalaze vremena da se bolje upoznaju, pogotovo Nora i Dinka, i shvate da imaju dosta sličnosti. Dinka je po struci frizerka koja u jednom trenutku shvati da ne voli previše ovaj bankarski posao. U priču će se uplesti i Anđa (Lada Bonacci), beskrajno šlampava policajka koja je prije mjesec dana već dobila otkaz pa je ovo vidjela kao priliku da se još jednom dokaže. Usput doznajemo malo više i o mami Tamari koja je bila stjuardesa i preživjela pad aviona u more.

Ovaj "avion" se ne ruši, relativno sigurno i brzo stiže na odredište, ali nakon što sigurno uzleti, malo izgubi smjer i povremeno ne zna točno kamo bi išao. U zraku ga održavaju odlične glumice i vrckavi dijalozi koji djeluju krajnje opušteno, bez zalijetanja u suvišnu patetiku, s obzirom na temu.

Tamaru će na kraju pokositi hitac iz snajpera, ali predstava završava totalnim happyendom jer Tamara je dobro, a i problem sa stanom je riješen. Svi sretni i zadovoljni – likovi u predstavi i mnogobrojna publika koja je aplauzima ispratila "Žene u crvenom". Scenografiju predstave uredio je Ivo Knezović, kostimografkinja je Marita Ćopo, scenski pokretom pozabavio se Pravdan Devlahović, autor glazbe je Mate Matišić, a za dizajn svjetla bio je zadužen Zdravko Stolnik. (Piše Mladen RADIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter