"Teatar figura - kazalište nakaza" Zlatka Boureka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbu "Teatar figura – kazalište nakaza" Zlatka Boureka, na kojoj je izložen njegov lutkarski kazališni opus, danas je u Gliptoteci HAZU otvorio akademik Đuro Seder, a o izložbi je govorio akademik Tonko Maroević.

Maroević je ocijenio kako je riječ o glasovitom scenografu i kostimografu, slavnom autoru crtanoga filma, plodnom kazališnom redatelju, neodoljivu slikaru specifičnog sjetnoga, melankoličnoga i grotesknoga mikrounivezuma. Bourek je osobnost bogato ostvarenoga opusa, rekao je i dodao kako se Bourek podjednako uspješno snalazi u raznim medijima i disciplinama, s uvijek prepoznatljivim individualnim stilom i iznimno koherentnim korpusom figura i atributa, prostora i ambijenta.

Smatra kako je njegov duhovni, odnosno duhoviti izbor posebno došao na svoje u dodiru s tekstovima pisaca mračnoga humora i lebertinsko-golijardske inspiracije.

Poseban akcent njegovu svjetonazoru daje takozvani tetar nakaza, rekao je i dodao kako Bourek hipertrofira i akumulira sva negativna svojstva, odnosno do rugobe i zla dovodi evidenciju poroka.

Istaknuo je kako je Bourekovo "nakazalište oblik skladanja ružnoga svijeta" te dodao da smo svi mnogo ljepši kad stanemo pred Bourekove nakaze.

Akademik Zlatko Bourek (Požega, 1929.) diplomirao je kiparstvo i slikarstvo na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Zagrebu 1955. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Dubrovniku, Duisburgu i New Yorku i sudjelovao na mnogim skupnim izložbama diljem svijeta. Od 1960. godine radi crtane filmove temeljene na vlastitim scenarijima, jedan je od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanog filma.

Kao redatelj i scenarist snimio je tri igrana filma, a kao scenograf i kostimograf radio je u Dramskom kazalištu Gavella te njemačkim kazalištima. Od 1988. stalni je član kazališta Hans Wurst Nachfaren u Berlinu, gdje je postavio četiri Čehovljeve jednočinke, Shakespearovu "Ukroćenu goropadnicu" i farsu "Rigoletto". Godine 1977. u Dubrovniku je režirao lutkarsku farsu "Orlando maleroso". Predstava pak "Hamlet" u izvedbi kazališta ITD postigla je veliki uspjeh pa je gostovala na najvećim svjetskim kazališnim festivalima.

Izložba "Teatar figura – kazalište nakaza" otvorena je do 14. veljače. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter