Teatar Exit: Bend nitko ne može izbjeći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raskošna trosatna predstava kroz koju je gledatelj "provučen" kao da traje tri minute, i pritom naizmjenično briše suze smijeha i suze plača, izvedena je u Kongresnoj dvorani Hotela "Adriatic" u Opatiji. Riječ je o pretpremijeri novog kazališnog (vrlo izvjesno) hita koji je kao najsvježiji proizvod izašao iz kazališne tvornice zagrebačkog Teatra Exit - predstavi "Bend", autorskom projektu Saše Anočića.

Na šteti su bili oni koju su predstavu propustili, a među onima koji su bili u publici najveći dio činili su "dobro upućeni" - oni koji su vidjeli, neki i više puta, Anočićeve i Exitove "Kauboje", pa su dobro znali po što dolaze. A došli su na predstavu koja je precizno postavljena, prizori se izmjenjuju kao slike u stripu, a glumcima je pri tome dano dovoljno individualnih sloboda u osobnoj nadogradnji lika (sudbine) koji nose, i to kroz tekst i kroz geg.

Priča je postavljena slično kao i "Kauboji", no vodi nas u drugom pravcu - u svijet u kojem se ekipica, odnosno bend "Nemirne noge" nastoji afirmirati na debelo prostituiranom glazbeno-zabavljačkom tržištu. Svim raspoloživim scenskim alatima, jezičnim premetaljkama, govornim trikovima i dobro izvježbanim "migom" tijela, članovi Benda pričaju priču koju glumački i naratorski nosi Gnoj. A njemu se ne može pobjeći. Jer on je, što opetovano ponavlja u predstavi, sudbina. A sudbini nisu mogli pobjeći ni Maja, ni Milica, ni Momo, ni Slijepac...

Borba za golo preživljavanje ("gladna sam..." - viče u jednom od prizora članica "Nemirnih nogu"), utrka za uspjehom (redanje odlazaka na audicije na kojima ih uporno odbijaju, ne čuju, ne žele...), ovisnosti, urođene i stečene bolesti, opća mjesta muško-ženskih odnosa te svijet medijske manipulacije, osrednjih reklama, loših kvizova i skučenih egzistencijalnih mogućnosti, ruganje s činjenicom da dobivanje plaće za obavljeni rad danas postaje "čudo" - samo je dio mjesta na kojima se zaustavlja pažnja gledatelja na putu kroz ovu višeslojnu predstavu.

U predstavi igraju Saša Anočić, Matija Antolić, Tvrtko Jurić, Damir Klemenić, Marina Lamot, Tihana Lazović, Jerko Marčić, Nera Stipičević, Neven Šverko te Opatijka Mateja Majerle, a publika je protagoniste nagradila spontanim pljeskom i snažnim smijehom kada god se za to pokazala potreba. Za znatiželjnike treba reći da je kraj tragičan, ali kako to stalno ponavlja Gnoj - sudbina se ne može izbjeći. No poklonici dobre glumačke igre "Bend" zasigurno neće izbjegavati. (Dolores JURETIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter