Tea Bicic pobjednica 44. Grisije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prije no što je nastupilo moderno doba specijalizacije nije bilo prevelike razlike izmedu zanatlije i umjetnika. Umjetnik je u svom zanatu bio naprosto 'il miglior fabro'. Juraj Dalmatinac bio je graditelj i klesar, Benvenuto Cellini zlatar - oni se nisu držali posebnim 'umjetnicima'. Umjetnost je i danas zadržala nešto od te demokraticnosti: svatko tko može držati u ruci olovku ili dlijeto može biti 'umjetnik' - ako to jest", napisao je rovinjski pisac Antun Šoljan davne 1976. godine za Grisiju, najdugovjecniju i najvecu izložbu na otvorenom, koja se od daleke 1967. održava u istoimenoj rovinjskoj ulici.

Šoljan, koji je tada Grisiju vidio u sajmenom, puckom i neobvezatnom karakteru, imao je pravo pa se protekle nedjelje, kada je Grisia doživjela svoje 44. izdanje, uzduž vijugave ulice koja vodi do velebne crkve svete Eufemije moglo vidjeti zanimljivih uradaka, kako amatera, tako i profesionalaca. Od oko 250 izlagaca tek je osam bilo diplomiranih umjetnika, 62 studenta i cak 150 samoukih umjetnika, odnosno onih koji se takvima osjecaju. Uz odrasle, svoje je radove izložilo i 28 mališana - mladih, originalnih i kreativnih stvaralaca.



Razgledavajuci mnogobrojne eksponate - slike, manje ili više provokativne instalacije, jednostavne i komplicirane izloške - žiriju je bilo teško odabrati najbolje. Ipak, umjetnik Eugen Borkovsky, viša kustosica Muzeja grada Pazina Marija Ivetic te Jasmina Bavoljak, viša kustosica Klovicevih dvora iz Zagreba, prvu su nagradu dodijelili Tei Bicic za njena ulja na platnu, a rijec je o otkupnoj nagradi u iznosu od 7.500 kuna.

Drugu je nagradu, u iznosu od pet tisuca kuna, osvojila Jasna Šikanja, treca, takoder pet tisuca kuna, pripala je Ani Glažar, dok je cetvrto mjesto i nagradu od 4,5 tisuca kuna osvojila Marija Curcic. Prvo i drugonagradena osvojile su pršut i sir, koji se tradicionalno dijele s ostalim umjetnicima i sudionicima.

Dodijeljene su i cetiri otkupne nagrade sponzora u iznosu od 4,5 tisuca kuna - Turisticka zajednica Rovinja otkupit ce rad Nataše Bezic, Maistra Silvane Konjevoda, tvrka Esel iz Kurila djelo Milana Marina, a Arh studio iz Rovinja djelo Alema Hadžiegrica.



Nagradu za primijenjenu umjetnost osvojila je Rea Vargalovic, a posebne pohvale žirija dobili su Silena Košara za fotografiju, Olja Grubic za crtež, Elvis Berton i Doris Jankovic za slikarstvo te Militsa Marx za umjetnicku akciju.

Nagrade su urucili viši kustos rovinjskog Zavicajnog muzeja Dario Sošic te dogradonacelnik Marino Budicin, koji je zajedno s Marijom Smolica, ravnateljicom Zavicajnog muzeja, organizatora izložbe, u jutarnjim satima i otvorio Grisiju.
Visoke temperature nisu sprijecile mnogobrojne posjetitelje da razgledaju ovu jedinstvenu izložbu, a komentari i impresije bili su, kao i obicno, razliciti - jedni su bili kriticni, a drugi oduševljeni.

Ove su godine svojim nastupom ugodnoj atmosferi Grisije pridonijeli i mladi glazbenici, Rovinjka Anna Tiani te Julien Osty, koji su izvodili jazz standarde. Izložba je realizirana sredstvima Grada Rovinja te njegove Turisticke zajednice.


Podijeli: Facebook Twiter