Tea Bičić izlaže u galeriji "Poola Gallery"


"Nakupine crnog" naziv je najnovijeg ciklusa istaknute labinske umjetnice Tee Bičić čiji su radovi izloženi u Poola Gallery na Punta Verudeli koja u suradnji sa hotelskom kompanijom Arenaturist ugošćuje priznate umjetnike.

Na jednoj strani tu su crteži manjeg formata u tehnici ugljena i akrila koji su dio recentnog opusa u nastajanju koji će se možda, u kasnijoj fazi, pretvoriti u nešto divovsko. Uz njih su i velika platna u kombiniranoj tehnici u umjetničkom postupku bliskom poetici enformela odnosno američkog akcionog slikarstva. Njeni radovi bez sustezanja prizivaju, ili aludiraju, ili katkad reinterpretiraju upravo taj sjajni period svjetske umjetnosti.

- Tea u umjetnosti nije istraživač, već je postavila određene gabarite u kojima se kreće, a to je ovoga puta na tragu ekspresionizma 20. stoljeća. To je podsvjesno, nesvjesno, zen budizam. Slikar je prezentiran u magijskom činu kako bi došao do spoznaje. Tea tako gradi svoj životni opus. Trenutni su radovi svedeni na oskudni kolorit - sivo, crno, bijelo i ponegdje crveno.

Postoje umjetnici koji ne idu u širinu, već u dubinu, a Tea je jedna od njih, rekao je na otvorenju akademski slikar  Robert Pauletta jedan od voditelja galerije i član umjetničke skupine ROBOT, čija je  članica i Tea Bičić.

"Crtež je ono što je definira i u kojem je došlo do radikalnih preokreta, ali u kojem je silueta ostala. Ona koketira s dizajnom i u njemu se osjeti  jak ženski rukopis, objasnio je Pauletta konstatirajući da kod Tee nije samo Labin doma, već i Pula.

Kod Tee slika je izlaz, nužnost potraga za samim sobom. To je i precizno i nepredvidivo slikarstvo, sklono improvizacijama koliko i promišljanju, u svakom slučaju avanturističko. Novopronađena, makar tek trenutna, teško zadobivena, a tako labilna ravnoteža, odlika je Teine umjetnosti, a nakupine crnog su njezino čišćenje ili viđenje svijeta oko sebe? "Nakupine crnog" krajem mjeseca bit će izložene u Zagrebu. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter