TE Plomin u zaštitu okoliša uložio 100 milijuna kuna

Ugljen na otvorenom do daljnjega će krasiti vizuru Plomin Luke
Ugljen na otvorenom do daljnjega će krasiti vizuru Plomin Luke

Termoelektrana Plomin u zaštitu okoliša u proteklih 12 godina uložila je oko 100 milijuna kuna, naglasio je njen direktor Mihajlo Mirković na prezentaciji važnih investicija, održanoj u sjedištu tvrtke za čelnike grada Labina i općina s Labinštine, te predstavnike Županije i Zavoda za javno zdravstvo.

Vrijednost ulaganja HEP-ovog pogona u ekologiju u iduće četiri godine, s ciljem udovoljavanja normama Europske unije, dosegnut će ukupno 322 milijuna kuna, dodao je.

Najsvježiji iskorak odnosi se na uređaj za tzv. mokro odlaganje pepela na deponij, vrijedan osam milijuna kuna. Tim se sustavom pepeo miješa s vodom, pri čemu nastaje gusta pasta pa je spriječeno prašenje s otvorenog odlagališta nusprodukata koji nastaju izgaranjem ugljena što pogoni elektranu. U funkciji je nešto manje od godinu dana, a njime se za trećinu smanjio volumen pepela koji se odlaže.

- Krajnji je cilj da nusproizvode više ne odlažemo na deponij, napomenuo je Mirković, misleći na zbrinjavanje u cementarama. Elektrana je dosad veći dio pepela prodavala Holcimu u Koromačnu, no udio se zadnjih godina smanjio zbog krize u građevinarstvu.

Raznošenje pepela s deponija, koji se prostire na ogromnih 24 hektara nadohvat elektrane, lokalno stanovništvo muči zadnjih više od četiri desetljeća, od 1970. kada je proradio TE Plomin 1. Prašenje je smanjeno sanacijom odlagališta prije 12 godina, vrijednom 23 milijuna kuna. Otad se deponij prekriva zemljom te se sadi trava, no fina sivkasta prašina, za dužeg sušnog razdoblja i jakog vjetra, razletjela bi se s nezaštićenog dijela deponija.

Preklani u veljači snažna je bura toliko zabijelila Ripendu, Štrmac i Labin da je gradonačelnik Tulio Demetlika apelirao na resorno ministarstvo da "poduzme mjere za konačno rješavanje problema".

- Eto, napokon smo dočekali pravo rješenje, i to najviše zahvaljujući medijima koji su otvoreno pisali o ovoj temi, komentirao je Demetlika tijekom obilaska deponija. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter