TE Plomin: Stiglo 30-ak primjedbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak prijedloga i primjedbi glede studije utjecaja na okoliš izgradnje nove plominske termoelektrane na ugljen stiglo je do jucer ujutro na adrese Grada Labina i Opcine Kršan, odnosno upisano u knjige primjedbi u tim lokalnim samoupravama tijekom jednomjesecne javne rasprave koja je, kao što je poznato, formalno okoncana prošloga petka.

- Valja još nekoliko dana sacekati da možda poštom stigne još koja primjedba. Do jutros ih je bilo tocno 31, rekao nam je jucer Josip Zidaric, procelnik županijskog Odjela za održivi razvoj, kojem je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva povjerilo ulogu koordinatora javne rasprave o spomenutoj studiji i objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za rekonstrukciju i modernizaciju TE Plomin 1 na nacin da se u njenom susjedstvu izgradi nova, cetiri puta veca termoelektrana, tzv. blok C, koja bi takoder kao pogonsko gorivo koristila uvozni ugljen.

- Primjedbama i prijedlozima iz knjiga primjedbi i pristiglim poštom valja pribrojiti i one iz zapisnika koji su vodeni tijekom dva javna izlaganja studije, u Plomin Luci i u Labinu, a koje ce nam kršanska i labinska samouprava ovih dana poslati pa cemo sve to zajedno proslijediti u ministarstvo na daljnji postupak, napomenuo je Zidaric.

Kao što smo pisali, na sve primjedbe i prijedloge moraju se ocitovati izradivac studije Ekonerg iz Zagreba i njegov poslodavac i potencijalni nositelj investicije Hrvatska elektroprivreda, a potom ce svoje strucno mišljenje o studiji i gradenju tako planirane elektrane dati savjetodavno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša u kojem je 12 clanova iz raznih uprava tog ministarstva, te još triju ministarstava - kulture; mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i istarske lokalne samouprave.

Županiju u povjerenstvu predstavlja Zidaric, Labin gradonacelnik Tulio Demetlika, a Kršan nacelnik Valdi Runko.


Podijeli: Facebook Twiter