TE Plomin: Odluka o referendumu 1. listopada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sastanku Dina Kozlevca, predsjednika Skupštine Istarske županije, s predsjednicima klubova vijećnika u Pazinu je dogovoreno da će na sjednici 24. rujna biti predloženo održavanje tematske skupštine o problematici TE Plomin 3.

Saznajemo to od Kozlevca koji kaže da bi na tu sjednicu - koja bi se trebala održati 1. listopada - bili pozvani predstavnici države odnosno nadležnih ministarstava i HEP-a. Tada bi se odlučivalo i o eventualnim potezima Županije, pa i prijedlogu 20 vijećnika IDS-a da se raspiše referendum o energentu za novi blok TE Plomin.

IDS-ovci tako provode zaključak Savjeta IDS-a, čiji je predsjednik Darko Lorencin ujedno i pomoćnik ministra Čačića koji pak žestoko "gura" Plomin na ugljen.

Na sjednici Skupštine 24. rujna bit će i zaključak o izgradnji bloka C u TE Plomin što su tražili oporbeni vijećnici s nezavisne liste Plinija Cuccurina koji odnedavno djeluju kao klub Ladonja. Kozlevac veli da je dogovoreno  da se o njihovu zaključku neće raspravljati već je usuglašeno da se predloži sazivanje tematske sjednice o Plominu.

Tematskom skupštinom se udovoljava i traženjima pozicije i opozicije. To bi ujedno trebalo biti i mjesto gdje bi se trebali dobiti odgovori na sva pitanja i dileme koje prate projekt "Plomin 3", naravno, uz uvjet da se Skupštini odazovu kompetentni sugovornici.

Istarski župan je u više navrata isticao da je Županiji partner za razgovore vlasnik HEP-a, a to je hrvatska Vlada. Ali, premijer Milanović je ovih dana rekao da su koalicijski partneri u kampanji dogovorili sve oko Plomina 3. Budući da je i IDS dio vladajuće koalicije, očito je da su i njegovi čelnici sudjelovali u stvaranju Plana 21 u kojem je navedena i TE Plomin 3 na ugljen.

Ako županijski vijećnici dignu ruku za referendum, onda će i oni donijeti nezakonitu odluku. U Ministarstvu uprave imaju o tome stav, a on glasi da bi takav referendum bio nezakonit jer to nije u samoupravnom djelokrugu Županije, a i za energetske projekte od državnog značaja vrijede drugi propisi.

 Sve odluke Skupštine se u roku od osam dana šalju Uredu državne uprave u Istarskoj županiji koji provodi nadzor nad zakonitošću donesenih akata. (Selvina BENIĆ)

Jeste li za raspisivanje referenduma?

Tedi Chiavalon (IDS): Možda i ne dođe do referenduma ako se na skupštini sučele argumenti, jer su u ministarstvima možda bili dovedeni u zabludu. Ako ne, neka građani odluče.

Lucija Debeljuh (SDP): Zašto trošiti tolike novce za referendum a da se već unaprijed zna kakav će biti rezultat. Tko bi pametan u Istri rekao da želi TE na ugljen.

Ivo Uccio Miletić (Ladonja): Raspisivanje referenduma bez referendumskog pitanja i informiranja građana je čisto politikantstvo.

Marino Roce (HDZ): Blizu su lokalni izbori i sada je traženje referenduma samo politizacija. Da su ga htjeli, trebali su to tražiti prije godinu ili dvije.

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter