TE Plomin je promašena investicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Termoelektrana Plomin je promašena investicija, pa bi umjesto izgradnje zamjenskog bloka, tzv. TE Plomin 3, trebalo investirati u korištenje obnovljivih izvora energije, što je trenutacno trend u EU, porucuje žiteljima Labinštine Zelena stranka – Zelena alternativa.

Predsjednik stranke Josip Anton Rupnik i Petar Lovric, predsjednik pulskog gradskog odbora, sazvali su konferenciju za novinare u povodu tematske sjednice labinskog Gradskog vijeca o TE Plomin zakazane za ponedjeljak, na kojoj namjeravaju sudjelovati.

- U suncu, vjetru i biomasi imamo rezerve energije kao tri–cetiri Plomina. Termoelektranu treba rekonstruirati za pogon na plin, koji je najcišci energent... Osim toga, najbolji energent je ušteda energije. U svijetu se to provodi, zato lobisti u Hrvatskoj ubiru veliki novac za uvoz prljavih tehnologija, kaže Rupnik.

- Istra se predstavlja kao agroturisticka regija, ali ne možemo razvijati agroturizam i proizvodnju ekološke hrana ako na pedesetak cetvornih kilometara imamo tri velika zagadivaca: Kaštijun, Rockwool i TE Plomin. Zato želimo županu dati do znanja da dobro razmisli o izgradnji zamjenskog bloka, napominje Lovric.

Zeleni se zalažu za uvodenje ekološke takse iz koje bi se sanirale zdravstvene posljedice izazvane onecišcenjem te obveze da ulagaci u industrijske objekte u investiciju ukalkuliraju naknade za buduce štete, na prvom mjestu one zdravstvene i imovinske nastale padom vrijednosti nekretnina.

Isticu i da bi prije rasprave o TE Plomin 3 trebalo odgovoriti na pitanja vezana za TE Plomin 2. Ponajprije zahtijevaju da se javnosti podastre ugovor izmedu HEP-a i RWE-a o suvlasništvu, za koji je državna revizorica prije cetiri godine utvrdila da je štetan jer je njemacki suvlasnik od puštanja postrojenja u pogon 2000. godine povukao 12 milijuna investiranih eura i 35,7 milijuna eura dividende, a HEP ništa jer na to nema pravo. Žele znati uvozi li se ugljen iz RWE-ovih rudnika, zašto se prijevoz obavlja stranim brodovima, pa prihod odlazi izvan Hrvatske te koji su razlozi neobavljanja sanacije odlagališta radioaktivne šljake i neostvarivanja dvadeset razvojnih projekata, koji su bili obecani jedinicama lokalne samouprave.


Podijeli: Facebook Twiter