TE Plomin i Alstom potpisali ugovor od 9,5 milijuna eura

(N. L.)
(N. L.)

Termoelektrana Plomin i AlstomHrvatska potpisali su ugovor o modernizaciji i generalnom remontu turbinskog postrojenja bloka 2 TE Plomin. Vrijednost navedenog ugovora je 9,5 milijuna eura (71,7 milijuna kuna) te će se u razdoblju instalacije prethodno ugovorenog DENOX postrojenja na bloku 2 u svibnju sljedeće godine provesti sve potrebne aktivnosti navedenog ugovora.

„Iznimno smo zadovoljni ovom modernizacijom, koja podrazumijeva zamjenu vitalnih dijelova turbine, a cilj generalnog remonta turbine je postizanje dobrog tehničkog stanja svih dijelova turbinskog otoka, kako bi bio omogućen dugotrajan, siguran i pouzdan rad te smanjena emisija CO 2 .“, izjavio je Mihajlo Mirković, direktor TE Plomin d.o.o.

Modernizacijom turbine, tzv. retrofitom niskotlačnog dijela, postiže se veća efikasnost kroz poboljšanje unutrašnjeg stupnja djelovanja turbine te smanjenje specifične potrošnje topline. Turbini se tako produžuje radni vijek za čak 200.000 sati.

Jedan od najvažnijih rezultata modernizacije bit će manja potrošnja ugljena te samim time i manja emisija CO 2 , što je u skladu s aktivnostima TE Plomin da smanji svoj utjecaj na okoliš. Jedna od mjera kojom će se to provesti je i ugradnja DENOX postrojenja za izdvajanje dušikovih oksida iz dimnog plina bloka 2 tijekom 2017. godine, kako bi se do 1. siječnja 2018. godine uskladio rad i ispuštanje plinova s graničnim vrijednostima emisija prema Direktivi Europske unije.

DENOX postrojenje, investicijske vrijednosti 17,3 milijuna eura, ugrađuje konzorcij koji čine Alstom Power Italia i Alstom Hrvatska. Vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, a preostalih 66 posto odnosi se na najsuvremeniju  uvoznu tehnologiju, koja se prvi put primjenjuje u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter