TDR zloupotrijebio svoj položaj na tržištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Adris grupa i TDR zlopotrijebili su svoj položaj na tržištu trgovine cigareta u Hrvatskoj i time ogranicili tržišno natjecanje zbog cega ce se protiv njih i njihovih odgovornih osoba podici optuženi prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka koji naravno predvida i odredene novcane kazne. Tako je u srijedu izvijestila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja je donijela rješenje protiv Adris grupe i TDR-a da su od 15. kolovoza 2004. do kraja prošle godine ogranicavali tržišno natjecanje.

U priopcenju se navodi da su Adris i TDR u tome razdoblju bili u vladajucem položaju na tržištu, a taj su položaj zlorabili stvaranjem mreže iskljucivih kupaca kako bi iskljucili ili ogranicili pristup tržištu svojim konkurentima.

Rovinjske tvrtke su to radile putem opcih uvjeta poslovanja te sporazuma o prodaji i promidžbi cigareta koje je TDR sklapao s kupcima, odnosno trgovcima na veliko i malo. Time je kupcima bila nametnuta dodatna obveza da sve svoje potrebe ili vecinu svojih potreba za cigaretama nabavljaju od TDR-a, a on je takvu kupnju financijski poticao zabranjenim, uvjetovanim retroaktivnim rabatima, odnosno rabatima vjernosti.

Vece rabate nisu ostvarivali pojedini kupci koji su kolicinski kupili više cigareta, nego je pravo na ostvarenje dodatnog rabata bilo uvjetovano njihovom vjernošcu TDR-u. Vjernost je, pak, utvrdivana ovisno o tome koliko su svojih ukupnih potreba za cigaretama pojedini kupci u odredenom razdoblju zadovoljavali iskljucivom kupnjom od TDR -a.

Buduci da je više od 90 posto svih kljucnih TDR-ovih kupaca ostvarilo naknadni rabat, on je za sebe vezao kupce koji su cak i do 80 posto svojih potreba za cigaretama podmirivali iz asortimana TDR-a. Na taj su nacin sprjecavali, ogranicavali i narušavali tržišno natjecanje. Zato je Agencija Adris Grupi i TDR-u zabranila da ubuduce sklapaju takve ugovore sa svojim kupcima.

Sljedeci korak, koji Agencija namjerava napraviti, je podizanje optužnog prijedloga za pokretanje prekršajnog postupka i izricanje novcane kazne. A ona može iznositi do maksimalno deset posto vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda poduzetnika ostvarenog u godini prije zlouporabe, što bi znacilo iz 2003. godine.

Novu prodajnu politiku TDR-a koja je startala pocetkom ove godine u ovom slucaju Agencija nije uzimala u obzir jer je u meduvremenu stupio na snagu novi zakon. Medutim, buduci da je Agencija primila dvije nove prijave za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv TDR-a vezano upravo za novu prodajnu politiku, Agencija ce i njih razmotriti.

Iz Adris grupe porucuju da ce se na tu odluku žaliti. U svom priopcenju navode da je rijec o razdoblju naglih i ucestalih promjena zakonodavstva te da je TDR je cinio sve da svojim tržišnim djelovanjem prati te promjene koje su pod pritiskom globalnih kompanija bile protiv domacih proizvodaca. Isticu da poštuju odluku Agencije, ali smatraju da je njihovo poslovanje u potpunosti u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter