TDR: Ugovore potpisala vecina trgovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Adris grupe u cetvrtak su priopcili da je i prije isteka roka 95 posto trgovaca potpisalo nove ugovore s Tvornicom duhana Rovinj, prihvativši tako novu prodajnu politiku ove tvrtke, koju je ponudila svojim partnerima od pocetka ove godine. U priopcenju se istice da je TDR prodajnu politiku i model obracuna visine zakupnine trgovcima promijenio u skladu s tržišnim uvjetima.

Po njima, novi je model isti za velike i male trgovce, te se vecini trgovaca ukupna visina isplacene naknade ne mijenja iako su, zbog naglog i radikalnog povecanja trošarina za cak 56 posto u nepune dvije godine, TDR-u dramaticno pogoršani uvjeti poslovanja.

- U protekle dvije godine stalno smo upozoravali na posljedice radikalnog povecanja trošarina. Upozoravali smo tako da ce zbog povecanja trošarina na gubitku biti socijalno najosjetljiviji potrošaci, trgovci i kooperanti, te da ce, zbog povecanja neoporezovane potrošnje, izostati ocekivano punjenje državnog proracuna, izjavio je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomaškovic

- Novonastale okolnosti pogoduju globalnim kompanijama, koje su i do stotinu puta vece od TDR-a, stoga nije rijec o ni o kakvom sukobu TDR-a i dijela malih trgovaca, nego je posrijedi odnos izmedu TDR-a i globalnih kompanija, koje svima nama namecu nove uvjete na tržištu. Brojke o potpisanim ugovorima najbolji su dokaz partnerskog odnosa TDR-a i trgovaca – na cemu ce TDR i nadalje ustrajati. Ocekujem da cemo iducih nekoliko dana u cijelosti dovršiti ovaj posao, iujavio je Tomaškovic.

U Adrisu napominju da je novi model obracuna visine naknade koji TDR predlaže trgovcima prethodno odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, ta da je temeljen iskljucivo na tržišnim uvjetima.

Mali trgovci su preko svog udruženja pocetkom mjeseca izrazili nezadovoljstvo novim ugovorima o prodaji s TDR-om. Posebno su bili nezadovoljni smanjenjem marži i zasebnim dogovaranjem ostalih naknada. U uvjetima kada kioscima cigarete, uz bonove za mobitele i novine, cine 90 posto prodaje, mali trgovci su izrazili bojazan da ce morati zatvarati svoja prodajna mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter