TDR-u dozvola za uporabu otpadnog mulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao prva hrvatska tvrtka, Tvornica duhana Rovinj dobila je dozvolu za uporabu otpada iz kanalizacijskog procistaca za prihranjivanje travnjaka. Oko deset tona otpadnog mulja, koliko godišnje nastaje procišcavanjem otpadnih voda Tvornice duhana i Istragrafike te septickih jama Kanfanarštine, koristit ce se za prihranjivanje šest hektara travnjaka u parku i zelenih površina izmedu tvornica, procistaca i jezera u koje se odlaže procišcena voda.

Za zalijevanje travnjaka dnevno se koristi oko 400 kubika procišcene vode iz akumulacijskog jezera, a njome se puni i cjelokupna protupožarna mreža industrijske zone pa je biološki procistac najnovije generacije pokazao svoje prednosti. Mulj se tako nece odlagati, vec ce zamijeniti gnojiva koja su se koristila za prihranjivanje travnjaka, a još je veca ušteda vidljiva kroz recikliranje vode.

Voditeljica službe za okoliš, zdravlje i solidarnost TDR-a Nikolina Radeljak kaže da su analizu odloženog mulja napravili u ovlaštenim laboratorijima. Rezultati su poslani Ministarstvu zaštite okoliša, koje je potvrdilo da se on može koristiti za prihranjivanje travnjaka. Na kraju je dobivena i dozvola Odjela za zaštitu okoliša Istarske županije, koji je nedavno od državnih službi preuzeo nadležnost nad odobravanjem odlaganja pojedinih vrsta otpada.

Voditeljica tog županijskog odjela Ljiljana Dravec potvrdila je da su laboratorijski nalazi pokazali da se ovakav mulj može upotrebljavati na travnjaku. TDR-u je, uz kontrolu mulja, dana dozvola i za njegovo korištenje u hortikulturi na nekoliko iducih godina. Rovinjsko-kanfanarska tvornica je uvodenjem sustava ISO 14001 prihvatila pravila Europska unije, stroža od hrvatskim zakonima propisanih, cime su smanjeni štetni utjecaji na okoliš, povecan je stupanj iskoristivosti energije i sirovina te smanjena kolicina svih vrsta otpada.


Podijeli: Facebook Twiter