TDR širi poslovanje na nova tržišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak novinara iz Hrvatske i svih zemalja jugoistocne Europe sudjelovalo je jucer na godišnjem druženju s celnicima TDR-a i Adris grupe. Uz obilazak novih tvornica TDR-a i Istargrafike, novinari su mogli saznati planove najvecih Adrisovih tvrtki.

Davor Tomaškovic, predsjednik Uprave TDR-a, tom je prigodom istaknuo da je ova tvrtka, s 1,8 milijardi kuna ostvarenih prihoda i više od 60 posto prodaje ostvarene u izvozu u 2011. godini, ojacala poziciju jednog od vodecih hrvatskih izvoznika i vodeceg proizvodaca cigareta u jugoistocnoj Europi. Kao jedna od najsnažnijih hrvatskih proizvodnih kompanija, TDR svoje proizvode plasira na 15 tržišta.

Unatoc krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, TDR je prošle godine zadržao stabilnu poziciju u Hrvatskoj i na svim tržištima jugoistocne Europe. Sve cetiri vodece globalne duhanske kompanije posluju na istim tržištima kao i TDR, ali unatoc tome rovinjska tvornica i dalje ima jedan od najprodavanijih cigaretnih brendova u jugoistocnoj Europi.

Uz uvjerljivu lidersku poziciju u Hrvatskoj i tržišni udio od 73 posto, TDR je vodeci i na tržištu BIH, s oko 33 posto tržišnog udjela. S 32,7 milijuna eura prihoda ostvarenih lan TDR je najbolji hrvatski izvoznik na BiH tržište. U prošloj je godini u Srbiji zadržan tržišni udio veci od 8 posto, u Crnoj Gori je povecan na 15 posto. Dobri rezultati ostvareni su i na tržištu Kosova, gdje ta tvornica drži 8 posto tržišta, u Makedoniji 7 posto, dok je prodaja povecana i na zahtjevnom tržištu Slovenije.

Osim u regiji, TDR svoje proizvode izvozi u Njemacku, Španjolsku, Cešku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusiju i Iran. Tomaškovic je istaknuo da se kontinuirano širi poslovanje na nova tržišta, pa je lanjsku godinu obilježio iskorak TDR-a u Rusiju, jedno od najvecih svjetskih tržišta duhanskim proizvodima. Ove godine poslovanje se širi i na tržište Bugarske.

Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistocnoj Europi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTE znacajno ce porasti carine za sve hrvatske proizvodace koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije.

Tomaškovic je rekao da je zato iznimno važno da hrvatska Vlada u pregovorima s EU-institucijama pokuša stvoriti uvjete koji ce te promjene ublažiti za TDR i sve vodece hrvatske izvoznike. U suprotnom, dio proizvodnje morat ce se seliti u države koje ostaju u CEFTA-i.

Maistra - najambiciozniji investitor u turizmu

S turistickim dijelom Adrisa, hotelijerskom kucom Maistra novinare je upoznao predsjednik Uprave Tomislav Popovic. Podsjetio je da je Maistra u svoj turisticki proizvod investirala 2,2 milijarde kuna, što je cini najambicioznijim investitorom u turizmu u regiji.

U prošloj godini Maistra je ostvarila 2,887 milijuna nocenja, 8 posto više nego u prethodnoj godini. Prihod je rastao puno brže, pa je sa 588 milijuna vecinego prethodne godine. Ove se godine planira porast prihoda od 9 posto i relativno smanjenje operativnihtroškova. Planira se rast cijena svih kapaciteta, te povecanje fizickog obujma prometa u produktu naselja.(A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter