TDR i Pula lokomotiva istarskog gospodarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Pule je 2009. realizirana najveca novostvorena vrijednost od svih istarskih gradova, ukupno 262,7 milijuna eura. Na toj rang ljestvici drugi je Rovinj gdje je postignuto 246,8 milijuna. Ta dva grada zajedno predstavljaju 50,59 posto od ukupno milijardu eura koliko je stvoreno na podrucju svih istarskih opcina i gradova.

Ostvareno u Istri predstavlja 5,12 posto nacionalnog i po tome je Istra cetvrta najuspješnija hrvatska županija. Mjereno prosjecnom produktivnošcu Istra je druga s ostvarenih 21,5 tisuca eura po radniku.

To pokazuje analiza ekonomije najzapadnije županije koju su napravili portal Poslovna.hr i Poslovni dnevnik temeljem podataka Fine iz 2009. koji su objavljeni krajem 2010. Oni su došli do podatka o novostvorenoj vrijednosti tako da su zbrojili bruto place i bruto dobit.

U analizi su otkrili koliko su uspješni Pula i Rovinj te koliko je njihova preradivacka industrija (Uljanik i Adris) daleko jaca od uslužnih djelatnosti (turizma i ugostiteljstva) koja prevladavaju u ostalim istarskim gradovima.

Iako je u ukupnim brojkama Pula nešto bolja od Rovinja, kad se gleda produktivnost po radniku Rovinj je daleko iznad svih i medu najboljima u Hrvatskoj. U gradu svete Fume godišnje svaki radnik u prosjeku stvori 58 tisuca eura. U ostalim istarskim gradovima taj se prosjek krece od 15 tisuca eura (Buje) do 22 tisuce (Umag).

Rang lista najboljih poduzeca po gradovima pokazuje stare uzdanice: Vodnjan - Uljanik Proizvodnja opreme, Umag - Istraturist, Rovinj - TDR, Pula - Uljanik Brodogradilište, Porec - Plava laguna, Pazin - Kamen, Novigrad - Laguna Novigrad, Labin - Benetton tekstil, Buzet - P.P.C. Buzet… i tek jedno iznenadenje.

Pojmovi bujskog gospodarstva poput Digitrona, Feroplasta i Haina (nekadašnji Proleter) vec su odavno išcezli, a tamošnji predvodnik je sada Optima Direct. O tajni uspjeha te tvrtke i njezinog vlasnika (Matije Martica, bivšeg direktora Digitrona) možete procitati opširnije u današnjem broju Trezora u tiskanom izdanju Glasa Istre.


Podijeli: Facebook Twiter