TDR dio proizvodnje seli u inozemstvo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjednicom glavne skupštine Adris grupe završilo je održavanje godišnjih skupština dionicara svih trgovackih društava u sastavu ove poslovne grupacije. Tijekom dana održane su i skupštine Tvornice duhana Zagreb, Maistre, Hrvatskih duhana, Istragrafike, Inovina i Cromarisa.

Obrazlažuci prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adrisa Ante Vlahovic istaknuo je da su u 2011. ostvarene 3,2 milijarde kuna ukupnog prihoda, 3,2 posto više od prethodne godine. Na domacem tržištu ostvareno je 1,5, a na inozemnim 1,25 milijardi kuna. Dobit prije oporezivanja iznosi 644 milijuna kuna, a neto dobit 498 milijuna kuna.

Vlahovic je izvijestio je da je u proteklih pet godina izvoz Adris grupe rastao prosjecno godišnje 7,4 posto. U 16 godina vrijednost kapitala prosjecno je rasla 22 posto godišnje prestigavši 7 milijardi kuna, a sustav Adris grupe je i dalje visoko likvidan i nisko zadužen.

Ukupna prodaja TDR-a u 2011. godini iznosila je 12 milijardi cigareta, pri cemu je 61 posto ostvaren u izvozu TDR trenutacno ima liderski položaj na dva tržišta - hrvatskome i bosanskohercegovackom. U Hrvatskoj je u 2011. godini ostvario tržišni udio od 72 posto, a u BiH od oko 30 posto.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi ukidanje carine od 37 posto za uvozne proizvode na hrvatsko tržište. Uz to, zbog izlaska iz CEFTA-e, TDR-u rastu carinske barijere na tržištima regije - ciji negativni godišnji ucinak iznosi oko 75 milijuna eura. Jedan od nacina ublažavanja buducih troškova jest premještanje proizvodnje u neku od zemalja CEFTA-e.

S druge strane, to bi znacilo ukidanje minimalno 150 do 200 proizvodnih radnih mjesta i upitnost održivosti proizvodnje duhana na hrvatskome selu. TDR traži rješenja kako bi zadržao radna mjesta u Hrvatskoj.

Govoreci o poslovanju turisticke poslovne jedinice, Vlahovic je istaknuo da je lani ostvareno 2,89 milijuna nocenja, što je za osam posto više nego u 2010. godini. Hotel Lone otvoren je u lipnju 2011. godine te s hotelom Monte Mulini predstavlja vrh hotelske i ukupne turisticke ponude destinacije Rovinj-Vrsar.

U 2011. Maistra je ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 591 milijun kuna, što je za 15 posto više od prošlogodišnjeg. Operativna dobit iz poslovanja iznosila je 45 milijuna kuna.

U tvrtki za uzgoj i preradu plemenite ribe, Cromarisu u 2011. je ostvaren rast prodaje za 44 posto.

Ovogodišnja dividenda 114,8 milijuna kuna

Odlukom skupštine iz nerasporedene zadržane dobiti društva izdvojit ce se iznos od 114,8 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi 7 kuna po dionici. Dividenda ce biti isplacena 13. srpnja 2012. godine

Ukoliko do 13. lipnja ne proda svoje dionice, Vlahovic ce 13. srpnja dobiti 14,49 milijuna kuna umanjeno za novouvedeni porez na dividendu koji iznosi 12 posto na iznos koji ce Adris isplatiti. Drugi i treci najveci dionicar te ujedno clanovi Uprave Plinio Cuccurin i Branko Zec u 2012. dobit ce bruto iznos (prije umanjenja za porez) od 8,9, odnosno 4,9 milijuna kuna. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter