TBF s mrvu manje kemije

Koncert TBF-a na Kaštelu
Koncert TBF-a na Kaštelu

Nije bilo nikakvih koncertnih rupa, posebnih padova, a time ni razloga za negativnu kritiku, no ono malo kemije i koncertne energije što je sinoć na dobro popunjenom Kaštelu nedostajalo u odnosu na prošlogodišnji nastup The Beat Fleeta na istom mjestu, možda se može tumačiti manjkom novog materijala, a time i onog masovnog emotivnog poistovjećivanja koje nosi novi album s novim uspješnim pjesmama.

Prošlog su ljeta, naime, još svježe zvučali hitovi sa zadnjeg albuma "Pistaccio Metallic" koji je, pak, objavljen godinu dana ranije, u srpnju 2011. No, i ovaj je put pulska publika dobro prihvatila i "Mater" i "Veseljka", "Uvik kontra", kao i odličnu "Grad spava".

I ovaj je put to bila korektna svirka, ne bez snage i strasti. Publika je bila zadovoljna, ali eto opet ne toliko razigrana i rasplesana kao na nekim prošlim koncertima, zbog čega je u završnici gotovo dvosatnog nastupa, prije "Fantastične i "Alles gut" u bisu, pjevač i frontmen Mladen Badovinac spočitnuo publici njenu slabu reakciju na izvedbu "Nostalgične" ("kao lignje") i da zato, eto, neće odsvirati "Heroje", još jednu od autorski najsnažnijih pjesama splitskog sastava.

Iako takva komunikacija spada u njegov tipičan kontakt s publikom, nekima dobar zbog izravnosti, a nekima mrvu preagresivan, ipak ostaje otvoreno pitanje koliko je mudro išta prebacivati na publiku, tim više što je dobro dočekala tu sporiju, ali autorski i emotivno najsnažniju TBF-ovu pjesmu "Nostalgična" koju bend već dugo nije koncertno izvodio.

Dobro su primljeni i ostali veliki hitovi "Genije" "Smak svita"; pjevalo se na "Lud za njom", plesalo na "Uvik kontra", "Odjeb je lansiran", kao i na većinu pjesama iz dobro poznatog opusa TBF-a, čiji društveni značaj - u jedinstvenom spoju duha, humora i razorne kritike stvarnosti, već duže od dva desetljeća nadilazi uže poimanje glazbe. (Z. ANGELESKI; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter