"Tavola – aperta" s hrvatskim predstavnicima


U okviru 57. Venecijanskog bijenala svakog tjedna na rasporedu su organizirani ciklusi susreta s umjetnicima nazvani "Tavola aperta". Riječ je o nizu neformalnih razgovora koje je osmislila umjetnička direktorica Bijenala Christine Macel s namjerom da se potakne dijalog između publike i umjetnika. U opuštenoj atmosferi zajedničkog ručka umjetnicima je omogućeno predstaviti svoje radove kao i relevantne teme u njihovoj umjetničkoj praksi. Hrvatski umjetnici Tina Gverović i Marko Tadić međunarodnoj kulturnoj javnosti predstavit će se u srijedu, 20. rujna, u 13 sati u Centralnom paviljonu u Giardinima. Razgovor će moderirati Puljanka Branka Benčić, kustosica izložbe "Horizont očekivanja" u hrvatskom paviljonu i povjerenica hrvatskog nastupa na bijenalu u Veneciji.

"Horizont očekivanja", izložba za hrvatski paviljon predstavlja instalacije dvoje umjetnika: "Fantomska trgovina: More Ljudi" (Phantom Trades: Sea of People) Tine Gverović i "Događaji koje

treba zaboraviti" (Events Meant to Be Forgotten) Marka Tadića.

- Projekt se realizira kao dvostruka samostalna izložba i temelji na produkciji novih radova umjetnika, posebno mišljenih za izlaganje na Bijenalu. Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste. Tina Gverović i Marko Tadić u svojim radovima angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Tako se konstituira prostor koji propituje strukture izlaganja i percepciju promatrača, artikulirajući njegov fluidan, gotovo performativan karakter kretanja prostorom. Riječ je o obliku koloniziranja prostora kao autorefleksivnoj gesti, ističe, uz ostalo,  Branka Benčić, u predgovoru kataloga koji prati izložbu. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter