Tatjani Merkl zlato za Cantus PoPuli, Nešpulu i Rubino

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Ove subote u Karlovcu je održano drugo međunarodno natjecanje zborova Aurora Cantat 2017 na kojem je sudjelovalo čak pedesetak zborova iz cijele Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske. Unatoč brojnoj i jakoj konkurenciji, poznata pulska glazbenica Tatjana Merkl trijumfirala je zajedno sa svojim talentiranim pjevačima osvojivši tri zlata.

Istinska ljubav prema glazbi

Pulski mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli natjecao se u kategoriji popularne zborske glazbe gdje je izveo tri skladbe: "Baba Yetu" Christophera Tina, "Engel" renomiranog njemačkog metal benda Rammstein, te miks bezvremenskih melodija benda Queen nazvan "Queen Medley" u aranžmanu Tatjane Merkl.

U kategoriji folklorne zborske glazbe natjecala se mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule gdje se predstavila skladbama "Istarski tanac" Branka Starca, zatim dalmatinskom "Sušna zikva na škoju" Krešimira Magdića, te bugarskom narodnom "Dilmano Dilbero" u aranžmanu Tatjane Merkl.

Komorni zbor Rubino iz Rovinja natjecao se u kategoriji duhovne zborske glazbe gdje je izveo "Zvona" pulskog skladatelja Branka Okmace, zatim Rahmanjinovu "Bogorodice Djevo", te "Ubi Caritas" koju je uglazbio norveški skladatelj Ola Gjeilo.

Cantus PoPuli, Nešpula i Rubino, svako na svoj osebujan način, pokazali su razne mogućnosti i, prije svega, ljepotu a cappella pjevanja. Iako se razlikuju zvukom, interpretacijom i samim imidžom, povezuje ih posebna energija koja proizlazi iz njihove istinske ljubavi prema glazbi i, naravno, Tatjana Merkl koja se profilirala u jedno od najutjecajnijih imena zborske scene u nas, što ne čudi sudeći po brojnim glazbenim priznanjima, a to je opet dokazala ove subote u Karlovcu kada joj je stručni ocjenjivački sud dodijelio posebnu nagradu za dirigentske i voditeljske sposobnosti.

Pozivi za gostovanja

Da se dobar glas daleko čuje, govori i činjenica da ovi pjevači dobivaju pozive na razna prestižna pjevačka natjecanja diljem Europe, pa će tako krajem ove godine Cantus PoPuli otputovati u Češku, a Nešpula u Rusiju. Rubino je odlučio ostati unutar Lijepe Naše, te sudjelovati na natjecanju "Istramusica" što će se održati u listopadu u Poreču u organizaciji vodeće svjetske organizacije natjecanja i festivala Interkultur. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter