Tatjani Merkl nagrada za promicanje zborskog pjevanja u svijetu

Tatjana Merkl
Tatjana Merkl

Pulska dirigentica Tatjana Merkl, dirigentica zborova Cantus Populi iz Pule, mješovite vokalne skupine Nešpula, muške klape Brnistra i rovinjskog zbora Rubino danas prima značajnu nagradu za svoj rad.

Na današnjoj svečanoj akademiji primit ćete posebnu nagradu za postignuća i promicanje zborskog pjevanja u svijetu koju će vam dodijeliti Hrvatska udruga zborovođa u Zagrebu. Tom prilikom će Vam biti dodijeljena i titula maestra mentora. Veliko je to priznanje za Vaš predani rad.

- Titula je Maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa (MM HUZ-a). Ovaj se naziv dodjeljuje zborovođama koji su postigli trajne rezultate visoke umjetničke razine. Hrvatska udruga zborovođa učinila mi je veliku čast dodijelivši mi ovo veliko priznanje za moj rad. Nisam se nadala priznanju, budući da se nisam, niti me itko od mojih suradnika predložio za ovu nagradu. Kad struka odluči dodijeliti ovo priznanje na temelju uspjeha koji postižem već dugi niz godina na natjecanjima u Hrvatskoj i Europi, to daje poticaj i snagu za daljnji predani rad sa zborovima i vokalnim ansamblima.

Dirigentica ste nekoliko zborova. Kako sve uspijevate uskladiti?

Ljubav prema zborskom pjevanju usadila mi je još u srednjoj školi maestra Nada Opalić. Pjevanje u srednjoškolskom zboru glazbene škole odredilo je moju ljubav prema pjevanju općenito. Zatim je tu bilo pjevanje u vokalnoj skupini Istria Magica, kasnije u zboru INK-a pod vodstvom maestra Miroslava Homena, koji mi je bio profesor i mentor dirigiranja na fakultetu i koji pretvara ovu ljubav u želju da se bavim vođenjem zborova. Godine 1997. počela sam rad sa zborom, kao korepetitorica zbora "Matko Brajša Rašan", a 2010. postajem i dirigent ovog zbora. Devet godina kasnije, 2006. osnovala sam Mješovitu vokalnu skupinu Nešpula s kojom osvajam nagrade diljem Europe, a 2009. godine postajem dirigenticom Komornog zbora Rubino iz Rovinja. Mušku klapu Brnistra osnivam 2013. Kao novo osvježenje na pulskoj zborskoj sceni 2014. okupljam novi zbor pod imenom Cantus Populi, a koji pobjeđuje na međunarodnom natjecanju Chorus Inside u kategoriji sakralne glazbe nakon samo osam mjeseci postojanja. Odricanja su velika, ali ljubav prema zboru je veća, pa tako popunjeni raspored tijekom cijelog tjedna postaje način života i ne predstavlja problem, već zadovoljstvo. Kada kod čitanja nove skladbe složimo sve glasove i akord zazvuči, nema ljepšeg osjećaja koji može ispuniti jednog dirigenta. (Vanesa BEGIĆ)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 1. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter