Tartufi privukli gurmane u Buzet

Tartufi uvijek privlačni (J. PREKALJ)
Tartufi uvijek privlačni (J. PREKALJ)

Miris istarskog bijelog tartufa, podzemne afrodizijačke gljive, širio se danas Buzetom, gdje je počeo dvodnevni Vikend istarskih tartufa. Veliki šator na parkiralištu u Mašimovoj škuji zatvara se sutra navečer u 19 sati.

Sezona tartufa nikada nije bila loša kao ove godine, pa je šest tvrtki registriranih za promet tartufima ukupno izložilo tek nekoliko kilograma dragocjene gljive koja se prodavala po uobičajeno paprenim cijenama. No zato su posjetitelji mogli uživati u domaćim proizvodima. Više od pedeset malih proizvođača tipičnih istarskih proizvoda, koji se ne mogu često naći u trgovinama, pobrinulo se za promociju i degustiranje meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakije.

U smotri i reviji pasa sudjelovalo je 50-ak pasa s istarskog i riječkog područja. Za najljepšeg psa smotre proglašen je istarski kratkodlaki gonič vlasnika Davora Jurade iz Juradi. Sportaši rekreativci, ali i oni vrhunski poput, poput slovenskog reprezentativca u orijentacijskom trčanju Andraža Hribara, uključili su se u "Lov na tartuf" - kombinaciju trekkinga i MTB-a. U natjecanju je sudjelovalo 59 timova iz Hrvatske i Slovenije, i time obilježilo završetak ovogodišnje sezone pustolovnih utrka u Hrvatskoj.

Na fešti od tartufa još se tijekom današnjeg dana može pogledati pokazno traženje tartufa uz pomoć posebno dresiranih pasa ili pak uživati u jednom od nekoliko kulinarskih sadržaja. Posjetitelji se mogu okušati u radionici izrade domaće tjestenine, fuža, njoka, lazanjota, pogledati "Buzet na pjatu", predstavljanje buzetskih ugostitelja, cooking show gdje će umjesto sportskih rekvizita kuhače u ruke uzeti sportaši ili pak u Maloj školi kuhanja gdje mogu besplatno pripremiti neko jelo s tartufima.

U vikend-program uključila se i tvrtka Natura tartufi, predstavljanjem svoje proizvodnje i showrooma na lokaciji Srnegla. Upravo je njen tartuf, 432 grama težak primjerak vrijedan oko tri tisuće eura, proglašen za naj-tartuf sajma. Za najljepši štand izabran je onaj tvrtke Aura iz Buzeta. (G. ČALIĆ ŠVERKO; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter