Tartufi i boškarin protagonisti na stolu i na mreži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecer u potpunosti posvecena istarskoj kuhinji i njenim delicijama ispunila je proteklog vikenda restoran Grand Hotela Riva, smješten u centru talijanskog grada Riva del Garda na istoimenom jezeru, domacinu Blogfesta, najveceg tamošnjeg okupljanja novinara, blogera i autora tekstova na socijalnim mrežama.

Tijekom tri dana trajanja festivala njegovi sudionici iz svih krajeva Italije imali su priliku sudjelovati na raznim konferencijama, raspravama, prezentacijama, koncertima i nagradnim igrama s kojih su u pisanom i videoformatu slali svoje izvještaje na socijalne mreže, portale te internetska izdanja poznatih tjednika i mjesecnika.



Festival se održava cetvrtu godinu zaredom, organizator je Telecom Italia, a jedan od evenata koji se ne smije propustiti, kako su ga najavili organizatori, bila je eno-gastrodegustacija za više od 150 blogera i novinara koju je priredila Turisticka zajednica Istarske županije.

Zadatak i cast da gostima docara okuse Istre pripala je restoranu San Rocco iz Brtonigle, a njegov chef Zoran Cobanov i vlasnici Teo i Luana Ferentich zagolicali su nepce gostiju pripremivši pet vrsta jela baziranih na tartufima i mesu istarskog boškarina, za koje se pobrinula Agencija za ruralni razvoj Istre. Tako su gosti imali prilike isprobati carpaccio od boškarina Morožin na posteljici od rukole, zacinjen s nekoliko kapi aceta balsamica i maslinovog ulja, koji su se odlicno sljubljivali s okusom mesa.

Na pladnjevima su se našli i trajna salama od istarskog boškarina Bakin te Moro - sušeni but istarskog boškarina. Izbor ovih imena nije slucajan jer, kako isticu u AZRRI-ju, delicije iz palete suhomesnatih proizvoda nazive vuku iz imena koja su seljaci nekada davali svojim boškarinima.

Iz kuhinje San Rocca pred goste je izašla i krema od krumpira s ribanim tartufom na crnoj posteljici od sipica te rolada od istarskog boškarina uz gotovo kremastu fritaju s naribanim tartufima kao prilog.



Priprema deserta povjerena je chefu Leandru Luppiju, vlasniku tamošnjeg restorana Vecchia Malcesine, nositelja jedne Michelin zvjezdice, koji se okušao u pripremi deserta na bazi maslinovog ulja. Gostima je ponudio dvije kreacije, mekani karamel od maslinovog ulja uvaljan u šecer te semifreddo od maslinovog ulja, soli i kruha. Za okuse Istre kroz vina i maslinova ulja takoder su bili zaduženi Brtonižani - vinarije Veralda, Cattunar i Ravalico ponudile su neka od svojih visokokvalitetnih vina, malvaziju, refošk, merlot i cabernet sauvignon, dok su leccino i bianchera, ekstra djevicanska maslinova ulja bili proizvodi obitelji Buršic.

Oduševljenje uspješno kreiranom istarskom veceri nije krila Ilaria Mazzarotta, jedna od organizatora Blogfesta, koja je zakljucila da je vecera bila pun pogodak, a njene su dojmove podijelili i na mrežu prenijeli brojni blogeri i novinari koji su sudjelovali na ovom zanimljivom eno-gastroeventu.


Podijeli: Facebook Twiter