Tartufa gotovo ni za lijek - cijene lete u nebo

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Tartufi u raznim kombinacijama dominirali su 16. izdanjem dvodnevnog Vikend festivala istarskih tartufa koji je održan na rekordnih 1.000 šatorskih kvadrata u Mašimovoj škuji. Uz standardne proizvode, od tartufata, ulja, sira i salamine s tartufima, piva i domaćih žestica "aromatiziranih" tartufima do meda i čokolade s tartufima, bilo je i nekih neobičnih poput semifreda s tartufima.

Najmanje je bilo svježih tartufa jer sezona je barem što se početka studenog tiče, podbacila pa su cijene afrodizijačke podzemne gljive koja se mjeri na grame poput zlata bile nezapamćeno visoke. Kilogram bijelog tartufa prve klase na jednom se štandu u subotu prodavao po vrtoglavih 48.900 kuna, na drugom po 45.000 kuna, no na štandu obiteljskog obrta Prodan tartufi ta je cijena bila puno niža i kretala se oko 30.000 kuna.

- Malo je tartufa, a potražnja velika, zato su i cijene visoke, međutim nismo mogli staviti cijene koje "idu u nebo" već smo se za sajamsko izdanje u gradu tartufa, opredijelili za razumne cijene po kojima tartufe prodajemo svojim kupcima, komentirala je Višnja Prodan razlike u cijeni.

U dugogodišnjoj praksi tartufarenja predsjednik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica ne pamti da su cijene bile tako visoke, a razlog je kaže, što nema tartufa u Istri, ali niti u okruženju, u Italiji i ostalim zemljama koje se bave tartufarstvom.

- Riječ je o maloprodajnim cijenama, otkupne cijene su niže, ali su tartufari i njima zadovoljni jer nikada nisu bile takve. Nije da tartufa nema, ima ih, ali manje. Dobri tartufari s odličnim psima ipak ih uspiju naći, no oni tartufari koji nemaju vrhunske pse, gotovo da i više ne tartufare, rekao nam je Muzica.

Za buzetski sajam kažu da je sajam dobrih vibracija s živopisnim ugođajem pravog merkata, što se potvrdilo i na ovogodišnjem izdanju koje je okupilo rekordnih sedamdesetak proizvođača tipičnih proizvoda od tartufa, meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada…, uključujući šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa. Priznanje za najveći tartuf vikend festivala osvojila je tvrtka Natura tartufi za 218 grama težak primjerak afrodizijačke gljive, a priznanje za "Tartuf festivala", tvrtka Tartufino.

Ima ih koji su postojeću paletu proširili novim proizvodima specijalno za buzetski sajam poput Marijane Finderle iz Umaga koja je uz proizvode od aronije te domaće maslinovo ulje, za ovu priliku premijerno pripremila svježe pečene masline sa češnjakom i koromačem. - To smo ove godine prvi puta napravili, a tako pripremljene masline moguće je nuditi samo u sezoni jer nemaju dugi rok trajanja, rekla nam je Marijana.

Buzet na pjatu- predstavljanje buzetskih ugostitelja bila je prilika za uživanje u gastro ponudi Konobe Most gdje su Nilda Marinac i Majda Tomišić pripremale fuže s tartufima, pljukance s gulašom od srnetine i domaći študel od dunje, a kako se rade fuži moglo se vidjeti u radionici izrade domaće tjestenine pod vodstvom Vilme Jeletić. - Sajam je svake godine sve bolji. Ima puno stranaca, Talijani preferiraj malvaziju, a njemačko i austrijsko tržište više merlot, izjavio je vinar Leonardo Palčić iz Novigrada.

Vikend festival istarskih tartufa može se pohvaliti i jedinom pustolovnom utrkom na svijetu, kombinacijom orijentacijskog trčanja i MTB-a, kojoj da bi pristupio, moraš imati i tartufarsku opremu, uključujući pasa ili svinju, naravno plišane ili gumene figurice. Ove godine posebno zahtjevna utrka "Lov na tartuf" u svom osmom izdanju okupila je četrdesetak dvočlanih timova iz Hrvatske i Slovenije, a prvo mjesto zauzela je slovenska ekipa "Salomon Pustolovec Rajd i pas Piko": Tomaž Cankar i Klemen Udovič. Na drugom su mjestu njihovi sunarodnjaci u timu "Pustolovec Rajd BJ i pas Jakob" Jure Zmrzlikar i Barbara Jolič, a na trećem također slovenski tim "Vaitapu M&Ž i pas Buzi"; Meta Dagarini Robert Pobežin. Na četvrtom mjestu su hrvatski "Triatlonci i pas/svinja Sajmon"; Ivan Kernjus iz Poreča i Mauricio Krizmanić iz Kanfanara, a na petom Buzećani "Tri mušketira i svinja Pepa"; Damir Grižančić i Raul Vozila.

Na reviji pasa, koja je također specifičnost buzetskog sajma, ocjenjivalo se pse u četiri kategorije, a sudjelovalo je petnaest pasa iz Istarske i Primorsko - goranske županije pa čak i iz Njemačke, nabrojao je sudac Berislav Milanović iz Kinološkog društva Pula. U kategoriji kućnih ljubimaca i pasa tartufara prva mjesta pripala su njemačkoj dogi i kratkodlakom ptičaru vlasnika Dubravka Markovića, u kategoriji istarskog goniča psu vlasnika Alena Milanovića, a u kategoriji ptičara Masimu Labincu. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter