Tartuf zvijezda sajma

Siniša Žulić, Nada Prodan Mraković i Predrag Demirović (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Siniša Žulić, Nada Prodan Mraković i Predrag Demirović (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Rekordni broj od sedamdesetak izlagača tipičnih istarskih proizvoda te šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa, sudjelovat će na trinaestom izdanju Vikend festivala istarskog tartufa u velikim šatorom u Mašimovoj škuji. U šarolikoj ponudi domaćih proizvoda malih proizvođača, poput pršuta, sira, maslinovog ulja, vina, octa, rakija, lavande, meda, marmelade, tartuf će zasigurno biti zvijezda sajma. U odnosu na lani malo su proširene ocjenjivačke kategorije.

- Izabrat će se najteži tartuf, potom tartuf festivala gdje će se ocjenjivati ne samo težina već i oblik, miris, kompaktnost, a među novim izbornim kategorijama je i najfotogeničniji tartuf po izboru buzetskih fotografa, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković. Festival istarskih tartufa zadnji je sajam tartufa u godini i njime se završavaju bogata sajamska događanja u zoni tartufa.

- Vikend tartufa jedna je od najprepoznatljivih buzetskih manifestacija kojom promoviramo ono po čemu je Buzet - grad tartufa poznat. Tijekom dva dana kroz Buzet će proći nekoliko tisuća posjetitelja pa sajam doprinosi turističkom razvoju u posezoni bilo kroz gastronomiju ili kroz povećanje broja noćenja, naglasio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Vikend afrodizijačke gljive u subotu u 10 sati već tradicionalno započinje mini pustolovnom utrkom "Lov na tartuf", kombinacijom orijentacijskog trčanja i MTB-a koja se ove godine boduje za pustolovnu treking ligu Hrvatske. Natjecatelji uz standardnu trebaju imati i tartufarsku opremu, psa u bilo kojem obliku, može i plišanog, čeonu lampu, lopaticu.

Sajam je u subotu i nedjelju otvoren od 11 do 19 sati uz izložbu, prodaju i degustacija tartufa i domaćih proizvoda. U subotu u 13 sati je službeno otvaranje, a u 14 sati započinje međunarodna smotra i revija pasa. Smotra će se ocjenjivati po FCI pravilima pa mogu pristupiti samo psi s rodovnicama, dok reviji mogu prisustvovati svi psi, i oni bez rodovnice, bez obzira na njihovu namjenu, što buzetsku smotru čini jedinstvenom u hrvatskim okvirima, naglasio je predstavnik Kinološke udruge Buzet Predrag Demirović.

U subotu u 19 sati u Hotelu Fontana održat će se i ples tartufara - večernja zabava uz živu glazbu. U subotu i nedjelju od 12 do 14 sati je "Buzet na pjatu" - predstavljanje buzetskih ugostitelja, u subotu Konobe Most, u nedjelju Hotela Fontana. Od 13 do 17 sati je radionica izrade domaće tjestenine, a od 15 do 18 sati mala škola kuhanja s profesionalnim kuharom.

Predviđen je još i kutak za djecu, kulturni program, bogata ugostiteljska ponuda. Organizator je Turistička zajednica Buzeta, suorganizator i pokrovitelj Grad Buzet, suorganizatori SRK Alba, Kinološka udruga Buzet, Park d. o. o., a među sponzorima je i županijski TZ. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter