Tartuf se, poput zlata, mjeri na grame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznacajnijih podrucja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri, u nedjelju su otvoreni Dani Zigante tartufa.

Maratonsku manifestaciju koja ce se protegnuti na cak sedam jesenjih vikenda otvorili su Giancarlo Zigante, ponosni vlasnik titule Guinnessovog rekordera koju je priskrbio prije 11 godina pronalaskom najveceg tartufa na svijetu, te poznati latino pjevac Davor Radolfi, uz asistenciju mladog baritona Ronalda Brausa.

Da je skupocjena gljiva koja se doslovce mjeri na grame poput zlata pravi magnet za posjetitelje, pokazali su domaci i inozemni gosti iz Slovenije, Italije, Njemacke pa cak i dalekog Japana, koji su u nedjelju pohrlili u dolinu Mirne. Otvaranju prvog sajamskog vikenda u Livadama, koje krasi naziv - centar svijeta tartufa, bio je nazocan gradonacelnik susjednog Buzeta - grada tartufa Valter Flego.

Pod sajamskim šatorom, Giancarlo Zigante izložio je desetak kilograma skupocjene gljive. Kilogram prve klase bio je za 600 kuna jeftiniji nego u isto vrijeme lani i prodavao se po 14.400 kuna.

Nedjeljni sajam u Livadama vec je tradicionalno protekao u znaku licitacije tartufa, ali i pokaznog traženja te gljive koje je uz pomoc svojih pasa demonstrirao Ivica Kalcic iz Princip Brega kod Livada. U gastro nadmetanju kuhace su se prihvatila dva pjevaca, a svog kolegu Radolfija za dlaku je pobijedio Bruno Krajcar.

U Livadama su u nedjelju ugostili i istarske vinare i maslinare: Pilata, Gambeletta, Matijašica, Degrassija, Benvenutija, Zigantea, Capo vina, Cinica i Antonca te vlasnike skupocjenih oldtimera, medu kojima je poglede najviše privlacio najstariji primjerak iz 1947. godine - triumph TR 1. Posjetitelji su ipak najviše obilazili 20-ak najnovijih modela porschea koji su specijalno za ovu priliku dovezeni iz praške autokuce.


Podijeli: Facebook Twiter