Tartuf privukao i strane novinare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci vikend Dana Zigante tartufa i drugi vikend 17. Tuberfesta privukli su u nedjelju u dolinu Mirne portugalske i španjolske novinare. Vrsni gastronomski znalci iz specijaliziranih casopisa u Istru su stigli u organizaciji Hrvatske turisticke zajednice u Madridu, a posebno ih je zanimao 322 grama težak tartuf vrijedan 650 eura izložen na štandu motovunske tvrtke Miro tartufi. S nevjericom su raširili oci kada su culi njegovu cijenu.

Za razliku od ostalih istarskih sajmova koji traju dan, dva, vikend ili najviše tjedan, sajam tartufa u dolini Mirne maratonska je manifestacija i proteže se na cak sedam jesenjih vikenda. Pa ipak, najskuplja gljiva na svijetu, pripisanog afrodizijackog svojstva, još je uvijek primamljiva domacim i stranim turistima, ponajviše iz Slovenije, Italije i Austrije, ali i novinarima. Tartuf ocito i dalje caruje turistickom i medijskom jesenjom scenom.

U sajamskom šatoru Zigante tartufa, Guinessovog rekordera Giancarla Zigantea, intervjuirale su domace novinarske snage. Novinaru HTV-a Mladenu Stubljaru takoder su za oko zapeli najveci primjerci skupocjene gljive.

Iako znatno jeftiniji nego u isto vrijeme lani - (u šatoru Tuberfesta prva klasa prodavala se po 10.000 kuna, dok je kod Zigantea, cijena bila za dvjesto kuna niža) - tartufi su se ipak manje kupovali, a više fotografirali. Najtraženija gljiva sajma bili su vrganji. Kilogram ove cijenom pristupacnije gljive, na štandu firme ?ulijano iz Puhi kod Livada, prodavao se po 80 kuna.

Uz zabavni program i gastro ponudu na bazi tartufa, u dva sajamska šatora, na štandovima cak sedamdesetak izlagaca, mogli su se degustirati proizvodi poznatih vinara, maslinara, proizvodaca likera, meda i drugi autohtoni proizvodi.


Podijeli: Facebook Twiter