Tartuf od pola kile otišao u Gradinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci bijeli tartuf (Tuber magnatum) izložen na drugom festivalu terana i taratufa TeTa u Motovunu, težak 499 grama i vrijedan osam tisuca kuna, koji je ponio ovogodišnji naslov "Veli Jože" odnio je Moreno Visintin u Gradinje.

Kapitalca su izložili Zigante tartufi, Opcina Motovun ga je otkupila, a u nagradnoj igri osvojio ga je sretni Visintin.

Osim "Velog Jože", u konkurenciji za otkupne nagrade izložena su bila još dva tartufa, nešto teža od 240 grama, i to po jedan iz Motovuna i Buzeta.

Tartuf "Veli Jože" i kolekcija zlatnih terana Marka Fakina, pobjednika izložbe vina, u ruke sretnog dobitnika došli su tek u drugom krugu izvlacenja jer se vlasnik prvog izvucenog broja - za nagradu su konkurirali svi koji su kupili degustacijsku cašu za teran - nije pojavio na pozornici. Nakon tri poziva i petminutne pauze najveci tartuf i najbolje vino našli su novog sretnika.



U sklopu festivala održana je izložba i degustacija vina na kojoj je sudjelovalo 10 vinara s 19 uzoraka terana. Strucno povjerenstvo na celu s dr. sc. Sanjom Radeka najboljim je ocijenilo teran Marka Fakina iz Bataji, a zlatom je ovjencan i njegov teran "Il primo". Uz Fakina zlatom su se za teran okitili Antonio Flego iz Brkaca i Vili Ritoša iz Poreca. Glas publike takoder je pripao teranu Marka Fakina, a kolekcija tog zlatnog vina u nagradnoj igri pripala je Motovuncu Davoru Svilicicu.

Osim izložbi terana, tartufa te pripravaka i jela od tartufa, u sklopu festivala poznati sommelier Sandi Paris održao je vodenu degustaciju, prof. Livio Prodan imao je predavanje o teranu i vinarstvu, a mr. sc. Vlasata Radoicic predavanje o tartufu.

Zanimljiva je bila prezentacija madarske tartufarske federacija, koja je predstavila svoj projekt uzgoja crnog tartufa. Naime, oni na površini od 30 hektara godišnje proizvedu 15 do 20 tona tartufa.

Program, kroz koji su vodili duhoviti Kristijan Nemet i Dario Bencic uz pratnju kvarteta Istria zakljucen je koncertom skupina Veja, Babaloo i Cirkus.


Podijeli: Facebook Twiter