Tartuf kao motiv dolaska turista

Tri regije uspostavljaju suradnju na temelju tartufa (M. MIJOŠEK)
Tri regije uspostavljaju suradnju na temelju tartufa (M. MIJOŠEK)

Predstavnici općina i gradova iz tri najpoznatija područja tartufa Italije, Francuske i Hrvatske; Roero e Langhe, Périgord i Istra, potpisali su povelju o prijateljstvu i suradnji. Prvi je to slučaj međunarodnog povezivanja područja nadaleko poznatih po skupocjenoj podzemnoj gljivi koja se doslovce mjeri na grame - poput zlata.

Povelju o turističkoj, ekonomskoj i kulturnoj suradnji kojoj je poveznica tartuf, proteklog vikenda u Italiji u vijećnici općine Monta, na talijansku inicijativu potpisali su načelnici talijanskih općina Monta i Roddi; Giuseppe Costa i Roberto Giacosa, predstavnici francuskog Périgueuxa i Sorgesa; Laurence Datrier i Pierre Lapoumeroulie te Oprtlja i Buzeta; načelnik Aleksander Krt i gradonačelnik Siniša Žulić. Supotpisnik je Alberto Valmaggia, predstavnik Regione Piemonte.

- Ideja je bila da se učvrsti suradnja prvenstveno s ciljem promocije tartufa i razvoja aktivnosti vezanih uz tartufe. Nadam se da će se suradnja uspješno razvijati jer prema onom što smo vidjeli kod njih, u eno-gastronomskom smislu se još puno toga može razraditi i dovesti na višu razinu da tartuf ne bude iskorišten samo kao proizvod što je kod nas relativno dobro razvijeno već i kao motiv dolaska.

Tartuf je doslovce već desetljećima motiv dolaska u Albu i okolicu gdje je ove godine održan 85. sajam tartufa, znači imaju veliku tradiciju tartufarenja i na njoj temelje razvoj. Područje koje obuhvaća 23 općine te gradove Albu i Bra sa oko 60.000 ljudi, u ovoj je godini zabilježilo oko 800.000 dolazaka i četiri milijuna noćenja što je doista veliki broj, a prvenstveni cilj dolaska turista je tartuf, istaknuo je Žulić.

Povezivanjem će se, naglasio je također Žulić, prvenstveno kroz europske fondove pokušati predložiti neke projekte koji će doprinijeti daljnjoj promociji i razvoju ta tri područja vezano uz tartuf.

- To je jedna pozitivna inicijativa kojom smo dobili priliku vidjeti područja koja imaju iste prirodne resurse kao i mi i koji ih također nastoje što bolje valorizirati ali su tome napravili puno veći iskorak. Takvim kontaktima sigurno možemo doći do nove prakse i dobrih spoznaja kako što bolje i uspješnije valorizirati prirodne resurse kao što su tartufi, ali i vino i maslinovo ulje u cilju razvoja turizma.

Talijanska inicijativa ujedno pokazuje da je istarski bijeli tartuf prepoznat i u najrazvijenijoj i najpoznatijoj regiji tartufa u Italiji i u svijetu kao što je Piemonte, izjavio je oprtaljski načelnik Aleksander Krt.

Festival tartufa je u proteklih 85 godina održavanja postao toliko poznat da na njega pozivaju estradne zvijezde, glumce, pjevače, ali i poznate nogometaše. Broj manifestacija i aktivnosti koje se na tom talijanskom području u listopadu i studenom organiziraju u povodu sezone tartufa, ove godine obogaćen je i prvim međunarodnim festivalom pjesme o tartufu, a uz talijanske izvođače, proteklog vikenda na njemu je sudjelovao i Sergio Pavat sa pjesmom "Il canto dei tartufi". (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter