Tartuf kao adut gastronomske ponude

Vidoviti Milan
Vidoviti Milan

U Buzetu - gradu tartufa treću sezonu za redom organiziraju "Dane tartufa" koji će u devet ugostiteljskih objekata; konoba Sveti Ivan, konoba Most, restoran hotela Fontana i restoran Stara oštarija u Buzetu, konoba Volte u Kozarima, restoran Old river kod mosta Bračana, Ročka konoba u Roču, Humska konoba u Humu i konoba Valter u Kolinasima, trajati od 20. studenog do 17. prosinca.

Turistička zajednica koja je u suradnji s Udruženjem obrtnika i Gradom Buzetom tematsku gastro manifestaciju pokrenula pretprošle godine, tiskala je letke, ali i jelovnike kreirane za svaki ugostiteljski objekt posebno, s osnovnim informacijama o tartufima i samom restoranu, na tri jezika, hrvatskom, engleskom i talijanskom.

- Prvenstveni cilj je promocija jela od tartufa po mogućnosti na nekakav malo drugačiji, inovativniji način nego je to u svakodnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata. Nadam se da će nakon brojnih ovosezonskih manifestacija na temu tartufa, "Dani tartufa" također pobuditi interes i da će Buzet i ove godine, među ostalim i svojim pozicioniranjem na istarskoj gastro karti, uspjeti u posezoni povećati broj turista i broj dolazaka u unutrašnju Istru, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Žulić, ujedno predsjednik buzetskog TZ-a.

- Uz ugostitelje u ovu su se gastro manifestaciju uključili i ostali obrtnici pogotovo proizvođači hrane tako da je to ujedno i promocija malih lokalnih proizvođača vina, maslinovog ulja, jaja, brašna i svih drugih domaćih proizvoda koji se proizvode na ovom području, a čija će imena također biti istaknuta na meniju svakog pojedinog restorana i konobe, istaknula je predsjednica buzetskog Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić, dok se Žulić nadovezao i rekao da je Buzet po tome jedinstven jer je osim samih ugostitelja i jela od tartufa namjera prezentirati i domaće namirnice iz domaće poljoprivredne proizvodnje.

Jelovnici će već tradicionalno biti po promotivnim cijenama neovisno o tome što tartufi trenutno postižu visoke cijene jer cilj je promocija eno - gastro ponude buzetskog područja i poštivanja pravila sezonalnosti u gastronomiji. Za vrijeme gastro manifestacije moći se kušati razna jela, poznata buzetska fritaja s tartufima, domaća tjestenina s tartufima, ombolo s tartufima i kroketima, biftek i zapečena palenta s tartufima, pastrva na buzetski sa svježim bijelim tartufima, panna cotta s tartufima i medom.

Ovisno o vrsti hrane i broju sljedova, uključujući predjelo, glavno jelo i desert, meni će se primjerice moći dobiti za 120 kuna do 250 kuna po osobi s time da su neki ugostitelji ponudili i mogućnost pripreme pojedinačnog jela pa se tako neka jela od tartufa mogu degustirati već i po cijeni od 35 kuna.

Odaziv je tijekom prošlogodišnjih "Dana tartufa" bio dobar, ugostitelji su čak zbog interesa gostiju promotivne menije znali nuditi i nekoliko tjedana po njihovom završetku pa je za očekivati da će se afrodizijačka gljiva i ove godine pokazati kao dodatni motiv dolaska u zonu tartufa. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter